Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης συναντάται στη Βουλή με την ΠαΔ.Ε.Ε και την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 με θέμα την Ενημέρωση των μελών της από την πρόεδρο και μέλη της ΣΕ του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της  Ευρώπης και τον πρόεδρο και μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού Πα.Δ.Ε.Ε για τις δραστηριότητές τους, παραβρέθηκαν και μίλησαν η πρόεδρος και μέλη της ΣΕ του Δικτύου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος της επιτροπής κύριος Σάββας Αναστασιάδης αναφέροντας ότι είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται η Πα.Δ.Ε.Ε με το δίκτυο και τα μέλη της επιτροπής στο Κοινοβούλιο δίνοντας τον λόγο στον πρόεδρο της ΠαΔΕΕ κύριο Λεωνίδα Ραπτάκη πολιτειακό βουλευτή της πολιτείας Rhode Island. Ακολούθησαν οι κ.κ Στέφαν Πάππας πολιτειακός βουλευτής Wyoming, Μαρία Τζανάκη πολιτειακός βουλευτής Pennsylvania, Στηβ Γεωργανάς βουλευτής Ν Αυστραλίας και Άννυ Κουρτάκη βουλευτής Καναδά.

Στη συνέχεια μίλησε η κυρία Ιωάννα Ζαχαράκη πρόεδρος του Δικτύου, Αντιδήμαρχος στο Δήμο Solingen της Γερμανίας παρουσιάζοντας το Δίκτυο, τις δράσεις και τους στόχους του, μεταξύ των οποίων το άνοιγμα του παγκόσμια, η δημιουργία Μουσείου για τον Απόδημο Ελληνισμό με έδρα την Θεσσαλονίκη, η συνεργασία με την ΠαΔΕΕ. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει την αναγκαιότητα να δραστηριοποιηθούν νέα μέλη στο χώρο της πολιτικής χρησιμοποιώντας το δίκτυο ως βατήρα για να συνεχίσει ο ελληνισμός να διαπρέπει και τα επόμενα χρόνια. Εξήρε την μέχρι τώρα καλή συνεργασία με την ΚΕΔΕ ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ΣΑΕ, τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας δύο χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται και εκλέγονται 300 περίπου μέλη του δικτύου.

 

 

Ακολούθησε ο Ισίδωρος Διακίδης, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο HARINGEY-Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου ως βετεράνος, όπως είπε, της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναφέρθηκε στις περίπου 10.000 των νέων Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά κύριο λόγω επιστήμονες που στελέχωσαν νοσοκομεία και φορείς και θα πρέπει να δρομολογηθεί ο επαναπατρισμός τους. Αναφέρθηκε στα γλυπτά του Παρθενώνα, τις εκδηλώσεις που οργάνωσε το δίκτυο τα προηγούμενα χρόνια γι’ αυτό το θέμα, τις θέσεις του Βρετανικού μουσείου αλλά δεν ολοκλήρωσε λόγω τεχνικού προβλήματος. Ο κύριος Ιωάννης Βουρδούκης Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο ANTONY της Γαλλίας που έλαβε το λόγο μίλησε για τον φιλλεληνισμό των Γάλλων και την αναγκαιότητα δικτύωσης και αδελφοποιήσεων αλλά δεν μπόρεσε και αυτός να ολοκληρώσει λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Τη σκυτάλη πήρε η κυρία Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου, Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Weinheim της Γερμανίας τονίζοντας ότι οι εκλεγμένοι είναι ο κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία και ζήτησε να δοθεί έμφαση στη μητρική γλώσσα και την ελληνική εκπαίδευση των παιδιών. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί  και αυτή με τη σειρά της στην αναγκαιότητα ύπαρξης Μουσείου για τον απόδημο ελληνισμό και έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπροσωποι των κομμάτων, βουλευτές Ν. Ροδόπης Ευριππίδης Στυλιανίδης, Ν. Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Δελλής και Ν. Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.

Η συνεδρίαση έκλεισε με τον πρόεδρο κύριο Αναστασιάδη να δηλώνει πόσο ουσιαστική ήταν, με τα δύο όργανα της ομογένειας να βρίσκονται από κοινού για πρώτη φορά με την επιτροπή της Βουλής. Συζήτησαν τον τρόπο που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να ενισχύσουν τις γέφυρες με την ομογένεια και σε κοινή συνεργασία να λύσουν τα προβλήματα της ομογένειας όσο αυτό είναι εφικτό κυρίως της ελληνόγλωσης εκπαίδευσης που τέθηκε από τους περισσότερους.

Επίσης ο πρόεδρος υποσχέθηκε η συζήτηση να συνεχισθεί και σε επόμενες συναντήσεις ευχόμενος την παγκοσμιοποίηση του Δικτύου και  την επόμενη φορά η πρόεδρος να παρευρίσκεται δια ζώσης ώστε να αποφεύγονται τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν.

Παρακολουθείστε τη συνεδρίαση: https://www.hellenicparliament.gr/userfiles/media/synedriaseis/epitropes-diasporas-20221207.mp4