Συνεχίστηκε ο Διαδυκτιακός κύκλος ο Ηνίοχος στον Κόσμο με Θέμα : «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

αναρτήθηκε σε: Εκδηλώσεις, Νέα μας | 0

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 η εκδήλωση που διοργάνωσε  το Δίκτυο  Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων “ο Ηνίοχος στον Κόσμο“ με θέμα «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», θέλοντας να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

 

 

 

 

 

Στη διαδυκτιακή εκδήλωση που ένωσε τις φωνές των Ελληνικής καταγωγής γυναικών της Αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και τον Καναδά, παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν  η  Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής  του Δικτύου, κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Αντιδήμαρχος Δήμου SOLINGEN-Γερμανίας η οποία αναφερόμενη στο Δίκτυο αλλά και στα τεκτενόμενα του δήμου που εκλέγεται τονίζοντας την ανάγκη να δραστηριοποιηθούν περισσότερες νέες γυναίκες στην τοπική και γιατί όχι στην ευρύτερη πολιτική σκηνή.

 

 

 

 

 

 

Στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας που βοηθά τις γυναίκες να ενδυναμωθούν όχι μόνο στα κοινά αλλά και στην αγορά εργασίας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η  Υφυπουργός Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά  για να συνεχίσει η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα Ζέφη Δημαδάμα με προτροπή για αναταλλαγή καλών παραδειγμάτων,  στρατηγικής και εμπειρίας  για να βελτιωθούμε όλοι. Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με την  κα  Ευαγγελία Λιακούλη γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βουλευτή Λάρισας, που τόνισε ότι  οι αποφάσεις είναι  οι πυλώνες που θα στηρίξουν τη ζωή των γυναικών στους πολλαπλούς τους ρόλους και κατέληξε πως  οι γυναίκες πρέπει να στηριχθούν για να ασκήσουν πολιτική .

Μετά από μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα  λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων  η κα Αράπογλου παραχώρησε τη θέση της στην κα  Ευτυχία Κουρλός, Αντιδήμαρχο  ÖSTERSUND και υποψήφια Ευρωβουλευτή από τη Σουηδία η οποία άνοιξε τη σειρά των εισηγήσεων περιγράφοντας ότι στη Σουηδία δουλεύουν χρόνια τα θέματα ισότητας με τα κόμματα να εφαρμόζουν την ποσόστοση του 50% ενώ  έδωσε μερικά παραδείγματα για αντιγραφή  όπως   η καθιερώση  της  Orange Week εβδομάδας αφιερωμένης στη βία κατά των γυναικών ταυτόχρονα  με μια ομάδα που ασχολείται ετήσια προσφέροντας νομική , οικονομική  και όποια άλλη βοήθεια στις γυναίκες που έχουν ανάγκη και δυστυχώς ο αριθμός αυξάνεται. Η ετήσια καταγραφή μισθών αλλά και ο νόμος που θεσπίστηκε για να μην υπάρχει μισθολογική διαφορά ακόμη και στις ιδιωτικές εταιρείες , τα επιδόματα που μοιράζονται ισότημα στους αθλητικούς συλλόγους υπήρξαν κίνητρα να ασχοληθούν τα κορίτσια με τον αθλητισμό. Και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι  είμαστε η φωνή των γυναικών σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να μιλήσουν και αυτό είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

Στη συνέχεια η  νεοεκλεγείσα Δήμαρχος Καλαμαριάς κα Χρύσα Αράπογλου ανέφερε ότι η  Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει ο προνομιακός χώρος άσκησης πολιτικής από τις γυναίκες ενώ πρότεινε την ανάδειξη των καλών πρακτικών στην Αυτοδιοίκηση που στοχεύουν στην ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής αλλά και τη δημιουργία ενός σταθερού δίαυλου συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης . Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία της γυναίκας στην αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα παρουσίασε τα σημερινά αριθμητικά στοιχεία της γυναικείας συμμετοχής στην αυτοδιοίκηση ενώ  αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε και θα πάρει ο δήμος της για την ουσιαστική ενίσχυση των γυναικών .

 

 

Η Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου, Δημοτική Σύμβουλος WEINHEIM από τη Γερμανία και από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου ξεκίνησε λέγοντας ότι ακόμη και στην προηγμένη Γερμανία είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν . Εξήγησε ότι πολλές γυναίκες δεν κατεβαίνουν στην τοπική πολιτική γιατί είναι πιο ανασφαλείς αν έχουν τα προσόντα σε αντίθεση με τους άνδρες , είναι φορτωμένες με πολλά βάρη , επικρίνονται για τις αποφάσεις από τους άνδρες , δεν υποστηρίζονται από γυναίκες. Ως εκ τούτου η Γερμανική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια με στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών να θέσουν υποψηφιότητα. Αλλά και οι Δήμοι θα πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες παιδικής μέριμνας για να συνδιάσουν οι νέες γυναίκες την πολιτική με την οικογένεια .  

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κα  Αγλαΐα Ρεβελάκη, Δημοτική Σύμβουλος του  LAVAL από τον  Καναδά η οποία αφού εξήγησε τη δομή λειτουργίας της κυβέρνησης σε τρία επίπεδα μίλησε για την ενθαρρυντική αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στις μειονότητες αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες προσπαθώντας να ισορροπήσουν στους πολλαπλούς τους ρόλους . Αναφέρθηκε επίσης στην  επιτροπή για την προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών με σκοπό να ενθαρύνει την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή, επιτροπή που δημιουργήθηκε μετά από δική της πρόταση. Και έκλεισε την εισήγησή της με την προτροπή προς τα νέα παιδιά να σχοληθούν με τη πολιτική και κυρίως τα νέα κορίτσια ότι θα τα καταφέρουν να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς ρόλους τους . 

 

Οι παρουσιάσεις ολοκληρώθηκαν με την κα Λίλιαν Στεφανάκη, Δήμαρχο Γαύδου, η οποία ξεκίνησε λέγοντας ότι η αυτοδιοίκηση είναι γυναίκα όπως και η πολιτική οπότε η αυτοδιοίκηση είναι ένα ιδανικό πεδίο για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή των γυναικών στην τοπική κοινωνία κυρίως σε μια μικρή και κλειστή,  όπως αυτή της Γαύδου, όπου δεν περισεύει κανείς , αλλά και στη δική της τήρηση των ισορροπιών στο ρόλο της συζύγου, μητέρας, επαγγελματία και αυτοδιοικητικού  στη Γαυδο που αν και μικρογραφία δήμου έχει εξίσου ανάγκες της καθημερινότητας με άλλους δήμους . Τέλος στην  επικείμενη εκδήλωση με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και καλεσμένη την πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τιμηθεί ο ρόλος της της γυναίκας στο νησί.

 

Ακολούθησαν ερωτήσεις και μια γόνιμη συζήτηση που βάζει τα θεμέλεια αλλά και την υποχρέωση στο Δίκτυο να οργανώνει και προωθεί εκδηλώσεις που θα παρακινήσουν και θα βοηθήσουν  τις γυναίκες να ασχοληθούν πιο ενεργά και δυναμικά με την πολιτική.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε  ο Αντιπρόεδρος της Σ.Ε. του Δικτύου, κος Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος SOLNA-Σουηδίας .

 

 

 

 

Ακολουθεί το βίντεο της εκδήλωσης:

  • (00:29:40) Ευτυχία Κουρλός, Αντιδήμαρχος ÖSTERSUND, Σουηδία
  • (00:45:35) Χρύσα Αράπογλου, Δήμαρχος ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, Ελλάδα
  • (01:08:03) Στέλλα Κυργιανέ Εφραιμίδου, Δημοτική Σύμβουλος WEINHEIM, Γερμανία
  • (01:26:56) Αγλαΐα Ρεβελάκη, Δημοτική Σύμβουλος LAVAL, Καναδάς
  • (01:45:28) Λίλιαν Στεφανάκη, Δήμαρχος ΓΑΥΔΟΥ, Ελλάδα