Συνέδριο για τη «Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στη Τιφλίδα της Γεωργίας

αναρτήθηκε σε: Εκδηλώσεις | 0

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και τη συνεργασία του Δήμου Τιφλίδας, οργανώθηκε Συνέδριο με τίτλο «Κοινωνική Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στις 10 και 11 Ιουνίου 2010, στην Τιφλίδα της Γεωργίας. Το Συνέδριο που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 22 και 23 Απριλίου 2010, αναβλήθηκε λόγω της δυσμενούς κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, από την ηφαιστειακή τέφρα, κατά το διάστημα του Απριλίου.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση Μοντέλων άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των ευρωπαϊκών τοπικών αυτοδιοικήσεων και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στο πλαίσιο της προώθησης της κοινωνικής συνοχής και τοπικής ανάπτυξης, με τη συμβολή των τοπικών και περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξαν ο Αντιδήμαρχος Τιφλίδας κος Mamuka Akhvledianiκαι ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης κος Γεώργιος Κοντορίνης δημοτικός σύμβουλος Solna Σουηδίας, ενώ προσκλήθηκαν και χαιρέτισαν, ο κος Κων/νος Τάτσης, Υπερνομάρχης Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, ο κος Λουκάς Κατσαρός, Νομάρχης Λάρισας και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, ο κος Ιορδανίδης Κυριάκος Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΑΕ Περιφέρεια πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γεωργία κος Foti Citlidisi κ.α.

Εισηγητές στο διήμερο συνέδριο ήταν ο κος Mamuka Katsarava Επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικής Φροντίδας και Πολιτισμού του Δήμου Τιφλίδας, η κα Ιωάννα Ζαχαράκη, Δημοτική Σύμβουλος, Solingen Γερμανίας, ο κος Γεώργιος Κοντορίνης απο το Δήμο Solna Σουηδίας, ο κος Ελευθέριος Πρεζαλής, Νομαρχιακός Σύμβουλος Vicenza, Ιταλίας ,ο κος Ισίδωρος Διακίδης από το Δήμο Haringey Λονδίνο Η.Β., ο κος Κυριάκος Παπαγεωργίου από το Δήμο Ζυρίχης Ελβετίας και ο κος Ιάκωβος Σαρηγιάννης Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.», Ιδιαίτερα σημαντική στη διοργάνωση του συνεδρίου ήταν η συμβολή της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γεωργία και του μέλους της Σ.Ε. του Δικτύου και Δημοτικού Συμβούλου Τσάλκας, κου Tsamourlief Nougkzar.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εξωτερικών – ΓΓΑΕ, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Την οργανωτική υποστήριξη του Συνεδρίου ανέλαβε η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης «ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ» Α.Ε., σε συνεργασία με το Δήμο Τιφλίδας.

Η Αντιπροσωπεία του Δικτύου, το Σάββατο 12 Ιουνίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή της Τσάλκας, στην οποία διαμένει μεγάλο μέρος των ομογενών στη Γεωργία.

Η Αφίσα του Συνεδρίου

Η πρόσκληση και το πρόγραμμα του Συνεδρίου