Σάββατο 20 Μαΐου ψηφίζουν οι Απόδημοι Έλληνες Ψηφοφόροι

αναρτήθηκε σε: Νέα μας, Χωρίς κατηγορία | 0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζεται ως ημέρα ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών εκτός Ελλάδος, η 20η Μαΐου 2023, δηλαδή μια ημέρα πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην χώρα μας.

Αναλυτικότητα, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται η 20η Μαΐου 2023 ημέρα διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός ελληνικής επικράτειας. Δικαίωμα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές εκτός Ελλάδος έχουν οι εκλογείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.

Παράλληλα, η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδος θα διαρκέσει από 7:00 έως 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας.

Η πλειοψηφία των αιτήσεων είναι από χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπου έχουν μετακομίσει για εργασία μετά την κρίση του 2010 χιλιάδες νέοι και καλύπτουν τους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία.

Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Β. Ιρλανδία) 4.735, με τη μερίδα του λέοντος να είναι στο Λονδίνο (3.837). Ακολουθεί η Γερμανία με 3.360 σε 28 διαφορετικές πόλεις και το Βέλγιο με 1.559. Τις δυσκολίες που θέτει ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων αποτυπώνει ο χαμηλός αριθμός αιτήσεων από χώρες όπου παραδοσιακά υπήρξαν μεγάλες μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα και είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται 1.723 αιτήσεις από 9 διαφορετικές πόλεις, από τον Καναδά 224 και από την Αυστραλία 177.

Πηγή :https://www.panhellenicpost.com/