Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, η συζήτηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου για την πανδημία

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέχρι το τέλος, πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, η τηλεσυζήτηση μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, με θέμα την πανδημία και πως την αντιμετωπίζουν στις πόλεις και τους δήμους στους οποίους δραστηριοποιούνται και εκλέγονται στην αυτοδιοίκηση.

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του δικτύου κα Ιωάννα Ζαχαράκη ενώ χαιρετισμούς και ευχές για τη νέα χρονιά απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής κος Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος και συνεχάρει το δίκτυο για την πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Το μέλος της επιτροπής κα Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ), στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχθηκε η Βόρεια Ελλάδα και έθεσε 6 άξονες για τη διαχείριση της πανδημίας. Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ κος Γιάννης Χρυσουλάκης, αναφέρθηκε στα τραύματα που υπέστη η ομογένεια από την πανδημία. Η  κα Εύα Παπαδάτου  Προϊσταμένη Δ/νσης Ευρώπης, της ΓΓΔΔΑΕ ευχήθηκε μια καλή χρονιά με υγεία και ευημερία. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ μέλη της ΣΕ του Δικτύου κκ Δημήτρης Μπίρμπας και Νικόλαος Λιόλιος δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Αιγάλεω & Δήμου Λοκρών αντίστοιχα. Από την πλευρά του ο κύριος Λιόλιος αναφέρθηκε στις άλλοτε επιτυχημένες και άλλοτε αποτυχημένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας ενώ ο κύριος Μπίρμπας δήλωσε την συμπαράσταση της ΚΕΔΕ στους δήμους, να μην εναποθέσουμε τις ελπίδες μόνο στο εμβόλιο και σχολίασε κριτικά τη συμπεριφορά της Γερμανίας στο θέμα των εμβολίων.

Ενδιαφέρουσες απόψεις για την κατάσταση στη Γερμανία και πως αυτή αντιμετωπίζεται περιέγραψαν οι Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδου, δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Weinheim, ο Θωμάς Παπαδόπουλος περιφερειακός σύμβουλος, στην Περιφέρεια Hochtaunuskreis Hessen, και η πρόεδρος του δικτύου Ιωάννα Ζαχαράκη αντιδήμαρχος στο δήμο Solingen. Με μειωμένους κατά πολύ τους προϋπολογισμούς, τους οι δήμοι τους καλούνται να διαχειριστούν όσο γίνεται καλύτερα την πανδημία. Αν και υπάρχει έλλειψη εμβολίων αλλά και στόχος να εμβολιαστούν όλοι μέχρι τον Ιούλιο, τηρώντας σειρά προτεραιότητας οργανώνονται τα κέντρα εμβολιασμού. Οργανώθηκαν κοινωνικές υπηρεσίες και εθελοντικές ομάδες (γιατροί, νοσηλευτές και πολίτες), γραμμή ψυχολογικής στήριξης για μοναχικά άτομα, παροχή φαγητού και δωρεάν χορήγηση 6 μασκών/μήνα σε ευπαθείς ομάδες.

Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι ομογενείς της Ουκρανίας πιο συγκεκριμένα της Περιφέρειας Ντονιέτσκ και ειδικά των πιο απομακρυσμένων περιοχών λόγω covid αλλά και της εμπόλεμης κατάστασης. Με γενικό lockdown 41.000 κρούσματα και 1000 άτομα νεκρούς, την ημέρα,144 στη Μαριούπολη και 50€ κόστος ενός τεστ την ίδια στιγμή που η σύνταξη είναι περίπου στο ίδιο ποσό, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη Μαριούπολη όπως ανέφεραν η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών συλλόγων Ουκρανίας κα Αλεξάνδρα Προτσένκο και τα μέλη της ΣΕ του Δικτύου κυρίες Ναταλία Αφεντούλοβα από Δ.Τσερμαλίκ και Ναταλία Παπακίτσα από Δ. Σαρτανά. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμβολή του κράτους στην αντιμετώπιση της κατάστασης και η ομοσπονδία συνεργάζεται με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για να ανταπεξέλθει.

Την τραγική κατάσταση που βιώνει το Ηνωμένο Βασίλειο μετρώντας τόσα θύματα σε μια μέρα, όσα η υπόλοιπη Ευρώπη συνολικά παρουσίασε αναλυτικά ο Ισίδωρος Διακίδης δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Haringey. Μεγαλύτερο πρόβλημα η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην κεντρική διοίκηση και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κατάσταση. Ο δήμος προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση μέσω εκστρατείας πληροφόρησης, συνεργασίας με την αστυνομία και υγειονομικών φορέων, δημιουργίας δομών για τη περίθαλψη αστέγων,  επιτροπής στήριξης για τους μικροεπιχειρηματίες ώστε να νοιώθουν πιο ασφαλείς. Έχοντας να διαχειριστεί μεγάλες ανισότητες λόγω μειονοτήτων που ζουν στην περιοχή, με διαφορετικές γλώσσες (περίπου 200), διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες ο δήμος προχώρησε σε οργάνωση επιτροπής με τη συμμετοχή των τοπικών θρησκευτικών ιεραρχών τους, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση και επιρροή. Ο Γιώργος Σάββα, δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Enfield, τόνισε ότι κατέρρευσε ο τρόπος ζωής και αναφέρθηκε στην έλλειψη ιατρικού προσωπικού, στην ολιγωρία της κυβέρνησης να πάρει μέτρα ενώ χρησιμοποίησε ως καλό παράδειγμα τη Νέα Ζηλανδία και πως αυτή αντιμετώπισε την πανδημία.

Με καταγεγραμμένα 10.323 άτομα στα περίπου 10.000.000 πληθυσμού στα τέλη του Οκτώβρη, πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για την αργοπορία της επιβολής περιοριστικών μέτρων στη Σουηδία, όπως ανέφερε η Ελένη Ρεζάιι Λιάκου δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Lund, τονίζοντας ότι μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν τα γηροκομεία που αποδείχθηκαν απροετοίμαστα στη πανδημία. Ο δήμος κάνει προσπάθεια ώστε να δημιουργηθούν χώροι που να γυμνάζονται οι νέοι ώστε να αποφευχθούν ψυχολογικά προβλήματα.

Την οργανωτική υποστήριξη της διοργάνωσης της τηλεσυζήτησης, είχε η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.