Παρουσίαση του Δικτύου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Το έργο του Δικτύου των Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, εξήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, επισημαίνοντας, πως η προσπάθεια διατήρησης της εθνικής συνείδησης θα αποτελεί πλέον κοινό σημείο αναφοράς, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, με θέμα ημερήσιας διάταξης, την ενημέρωση από το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης για τον προγραμματισμό των δράσεων και τις δραστηριότητες του Δικτύου.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή για τον Ελληνισμό της Διασποράς της Βουλής συνεδρίασε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στις 17:00 το απόγευμα, στη βουλή, υπό την Προεδρία του βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης κου Σάββα Αναστασιάδη και παρουσία του γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κου Γιάννη Χρυσουλάκη.

Συμμετείχαν από το Δίκτυο η κα Ζαχαράκη Ιωάννα πρόεδρος, ο κος Κοντορίνης Γεώργιος αντιπρόεδρος, ο κος Λούτσης Ζήσος γραμματέας και ο κος Παπάζογλου Αργύριος ταμίας.

Ο κος Αναστασιάδης κατά την έναρξη, καλωσόρισε τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πορεία και το έργο του Δικτύου, που το καθιστούν χρήσιμο και ικανό παράγοντα για την ανάδειξη, προώθηση και επίλυση ζητημάτων της διασποράς.

«Το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης ιδρύθηκε το 2001 μετά από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του υπουργείου Εξωτερικών με τη γενική γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και με τη συμπαράσταση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς. Το Δίκτυο είναι ένας θεσμός στον οποίο συμμετέχουν οι Έλληνες της διασποράς που εκλέγονται και δραστηριοποιούνται στις τοπικές ή περιφερειακές αρχές των τόπων κατοικίας τους. … Στο Δίκτυο συμμετέχουν ενεργά πάνω από 400 αιρετοί της αυτοδιοίκησης από το σύνολο, σχεδόν, των χωρών, όλης της Ευρώπης. Αποτελεί έναν χώρο ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενίσχυση και υποστήριξη των θέσεων της ελληνικής ομογένειας και της αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα μέλη του Δικτύου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Αγαπητοί καλεσμένοι, προερχόμενος και εγώ προσωπικά από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζω πολύ καλά τις δυνατότητες που έχουν τα μέλη της. Είστε οι πρώτοι που έρχεστε σε επαφή με τον κόσμο και τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών, με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είστε ο ουσιαστικός συνδετικός κρίκος με την κεντρική Διοίκηση και εσείς που εκπροσωπείτε τους συμπατριώτες μας στις κοινωνίες που ζουν…»

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής να υπογραμμίσει πως σημείο αναφοράς για τη χώρα μας αποτελεί ο Οικουμενικός Ελληνισμός.

«Μέσα στις μεγάλες προκλήσεις, που φέρνει ο κόσμος αυτός μαζί του, σημείο αναφοράς για τη χώρα μας αποτελεί ο οικουμενικός ελληνισμός. Η προσπάθεια διατήρησης και ενδυνάμωσης της εθνικής συνείδησης, της πολιτιστικής ταυτότητας, της κληρονομιάς μας, της διατήρησης της γλώσσας μας αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς..» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Δικτύου το 2021, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων, από την επανάσταση του 1821, πρότεινε να επιδιωχθεί η διοργάνωσή της, με τη φυσική παρουσία των μελών της και όχι μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως έγινε στις δύο τελευταίες διοργανώσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κος Γιάννης Χρυσουλάκης, στη δική του τοποθέτηση, χαρακτήρισε το Δίκτυο ως «πολύτιμο ομογενειακό δίκτυο», αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών και τόνισε ότι η δικτύωση του Οικουμενικού Ελληνισμού εντάσσεται στους πρωτεύοντες στόχους της στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την αξιοποίηση της ομογένειας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της εκτελεστικής γραμματείας του Δικτύου και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Σόλινγκεν της Γερμανίας, κα Ιωάννα Ζαχαράκη, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, σχετικά με τις δραστηριότητες του Δικτύου, φανερά συγκινημένη.

«Ξέρετε, ότι εμείς οι Έλληνες της διασποράς, αγαπούμε τόσο πολύ τη μητέρα πατρίδα, που όταν βρισκόμαστε ειδικά μέσα στη Βουλή, εδώ του Ελληνισμού, είναι ιδιαίτερη τιμή και είμαι συγκινημένη για αυτό…. Έχουμε συνεργασία με την Τοπική Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, προώθηση θεμάτων που αφορούν τις πολιτείες, προώθηση αδελφοποιήσεων πόλεων… Ενθαρρύνουμε και προωθούμε θέματα που αφορούν την Ελληνική ομογένεια. Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της ομογένειας, όργανα διοίκησης, εκλεγόμαστε, έχουμε την Γενική Συνέλευση, 21 μέλη συντονιστική επιτροπή που αποτελούνται από εκπροσώπους από τις διάφορες περιφέρειες – από Γερμανία, από πρώην Σοβιετική Ένωση, από κεντρική και ανατολική Ευρώπη, έχουμε και τέσσερις εκπροσώπους από την κεντρική ένωση δήμων Ελλάδος. Επειδή θέλουμε να έχουμε μια στενή συνεργασία και έναν εκπρόσωπο – παρατηρητή από την Κύπρο.

Ο κύριος στόχος του δικτύου μας, είναι ένα άνοιγμα παγκόσμιο. Έτσι ώστε να ανοιχτούμε, να έχουμε επαφές και με την Αυστραλία, Αμερική, Καναδά» ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος της Ε.Γ. του Δικτύου και Δημοτικός Σύμβουλος Σόλνα Σουηδίας, κος Γιώργος Κοντορίνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, μεταφέροντας την σχετική απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου, στην οποία επισημαίνεται ιδιαίτερα η αναγκαιότητα για την εκπροσώπηση αποδήμων, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μέσα από μία ή δύο εκλογικές περιφέρειες. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο ταμίας της Ε.Γ., κος Αργύρης Παπάζογλου δημοτικός σύμβουλος BURSCHEID, Γερμανίας, εκφράζοντας τη διαφωνία του, στο προτεινόμενο σχέδιο κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό της συμμετοχής των αποδήμων στις εκλογικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να επιδιωχθεί η εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα στις θέσεις των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ενώ ο γραμματέας της Ε.Γ, κος Ζήσος Λουτσης, από το Δήμο Φοινικαίων, περιγράφοντας το οξύτατο πρόβλημα των περιουσιών της Ελληνικής μειονότητας, στην Αλβανία, ζήτησε τη συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ελληνικής Πολιτείας, για την αντιμετώπισή του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τέλος ευχαρίστησε το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης για την συμμετοχή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό και την πολύ καλή συζήτηση, με την ευχή αυτή να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ Δικτύου και Επιτροπής.

Πριν τη συνεδρίαση, τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου, συναντήθηκαν με τον Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, βουλευτή Θεσσαλονίκης και πρώην Υφυπουργό Εξωτερικών, κο Γιάννη Αμανατίδη και με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ε.Γ, είχαν επίσης συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα, της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτή Χίου, κο Ανδρέα Μιχαηλίδη και συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.