«Ολοκληρώθηκε στο Ντόνετσκ, η διημερίδα με θέμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ουκρανίας στην προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης»

αναρτήθηκε σε: Εκδηλώσεις | 0

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η διημερίδα για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης στην πόλη του Ντόνετσκ, σε συνεργασία με τη Νομαρχία της περιοχής

Δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι καθώς και στελέχη των φορέων της αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιφέρειας του Ντόνετσκ παρακολούθησαν τη διημερίδας.

Κατά την πρώτη ημέρα ανταλλάχθηκαν απόψεις για τον τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε χώρες της Ευρώπης και για τις δυνατότητες υλοποίησης προγραμμάτων της Ε.Ε. στην Ουκρανία.

Ειδικότερα στις λειτουργίες και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος της Μαριούπολης κ. Χατλουπέι Γιούρι Γιούρεβιτς, σε θέματα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκαν ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική Α.Ε. κ. Γιώργος Κουγιάμης , ενώ τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης στη Γερμανία και την Ιταλία ανέπτυξαν ο κ. Ζαρκάδας Γρηγόρης , μέλος της Σ.Ε. του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Δημοτικός Σύμβουλος Φραγκφούρτης και ο κ. Λευτέρης Πρεζαλής Δήμαρχος του Καμιζάνο.

Ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας και στα νέο πρόγραμμα του INTERREG για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας έγινε από το στέλεχος Μονάδας Δ’ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του INTERREG κ. Γεώργιο Σίμο , ενώ την εμπειρία της ΕΕΤΑΑ στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ανέπτυξε ο κ. Νικόλαος Καφαντάρης.

Η έναρξη της διημερίδας έγινε από τον Αντινομάρχη του Ντόνετσκ κ. Ιγκόρ Κόβαλ ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για την περιοχή τους η σημερινή εκδήλωση. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος του Ντόνετσκ κ. Νικολάι Βολκόβ, εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας κ. Αλεξάνδρα Προτσένκο και ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Δημοτικός Σύμβουλος Φραγκφούρτης, κ. Ηλίας Γαλανός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε την πρόθεση του Δικτύου να συνεχίσει την πρωτοβουλία του για την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στους φορείς της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης γύρω από τα θέματα που τους απασχολούν και στη συνέχεια διαβάστηκε γραπτό μήνυμα – χαιρετισμός του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θόδωρου Κασσίμη με το οποίο χαιρετίζει τις εργασίες της Διημερίδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης ο Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Κοντορίνης Δημοτικός Σύμβουλος Σόλνα (Σουηδία), τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Αλέσικ Αλίκη Δημοτική Σύμβουλος Νυρεμβέργης και κ. Σιαβέλης Γεώργιος Αντιδήμαρχος του δήμου Νοϊσύ Λα Σεκ (Γαλλία).

Τη δεύτερη ημέρα έγινε συζήτηση γύρω από τα θέματα των Αστικών Συγκοινωνιών, της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και των υδάτινων πόρων, με εισηγήσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Τόσκα, της Γενικής Διευθύντριας και του διευθυντή προγραμμάτων ανάπτυξης της Ανατολική Α.Ε. κ. Άννας Μίχου και κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής η αποστολή επισκέφθηκε το Δημαρχείο του Ντονετσκ και τον Δήμαρχο της πόλης κ. Λ.Α.Λουκιατσένκο, το Δημαρχείο της Μαριούπολης και τον Δήμαρχο κ. Χατλουμπέι, το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης και τον Πρύτανη κ. Μπαλαμπάνωφ, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας και την Πρόεδρο κ. Α.Προτσένκο-Πισατζή, το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο, το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού Σαρτανά και την περιοχή Σβιατογορσκ όπου περιηγήθηκε στα Μοναστήρια της Λαύρας και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.