Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο για τον Τουρισμό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Σότσι

αναρτήθηκε σε: Εκδηλώσεις | 0

Η ανάγκη για ανταλλαγή εμπειρίας σε θέματα οργάνωσης τουριστικών επιχειρήσεων, εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης για περισσότερη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και ειδικά των νέων στις αναπτυξιακές διαδικασίες, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης υποψηφιότητας ανάληψης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, αναδείχθηκε μέσα από το διήμερο συνέδριο που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, σε συνεργασία με το δήμο του Σότσι και την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών – ΓΓΑΕ, της ΚΕΔΚΕ και των Ελληνικών Συλλόγων της περιοχής «Η Ένωση», στην ομώνυμη πόλη της Νότιας Ρωσίας.
Εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής του Σότσι καθώς και στελέχη των τουριστικών φορέων της, παρακολούθησαν το διήμερο συνέδριο, στο οποίο συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον τουρισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον εναλλακτικό τουρισμό και τη σχέση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων με την τουριστική ανάπτυξη, λίγες μόνο ημέρες πριν την τελική απόφαση για την ανάθεση της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, σε μία από τις υποψήφιες πόλεις (Σότσι, Σάλτσμπουργκ και Πιον Τσανγκ).
Ειδικότερα για την ανάπτυξη του τουρισμού και της βιομηχανίας φιλοξενίας του Σότσι, αναφέρθηκε ο κ. Πλατώνοβ Αντρέι Πετρόβιτς, σύμβουλος του Δημάρχου του Σότσι και Πρόεδρος του Νοτίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουριστικού Τομέα, στη σχέση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τουριστικής ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Ταρασλιάς ενώ την τουριστική ανάπτυξη στη Σουηδία ανέπτυξε ο Βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου κ. Νίκος Παπαδόπουλος. Για την εφαρμογή του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Έδεσσας και για τη σχέση του περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης εισηγήθηκαν ο Υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Έδεσσας κ. Ευάγγελος Κυριακού και ο Λέκτορας του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Ιδιαίτερη θεματική αποτέλεσε η μεταφορά εμπειριών από τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην Ελλάδα και Γερμανία, στην οποία αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του Δικτύου, Δρ Ηλίας Γαλανός, Δημοτικός Σύμβουλος Φραγκφούρτης (παγκόσμιο πρωτάθλημα 2006) και οι κ.κ. Πυργιώτης Ιωάννης Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, Εντεταλμένος Σύμβουλος και επικεφαλής Τεχνικής Διοίκησης Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 και Ιάκωβος Σαρηγιάννης Διευθυντής Υπηρεσιών Υποστήριξης Φορέων Ανατολική Α.Ε., Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης ΠΚΜ για την υλοποίηση του προγράμματος Ελλάδα 2004.
Τέλος, ο κ. Σουχάνοβ Σεργκέι Αλεξέεβιτς, Α’ ΥποδιευθυντήςΟμοσπονδιακής Κρατικής Δημοτικής Επιχείρησης της Διεύθυνσης του Σότσι παρουσίασε τις προοπτικές ανάπτυξης του Σότσι στα πλαίσια του ομοσπονδιακού προγράμματος -ανάπτυξης τoυ, ως ορεινού- κλιματολογικού τουριστικού κέντρου, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα της πόλης για την ανάληψη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού της πόλης κ. Βλαντιμίρ Βαλέριεβιτς και απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ κ. Θεόδωρος Οικονόμου-Καμαρινός, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης κ. Φουντιακόβ Βλαδισλάβ Βικτόροβιτς, η Ελληνικής καταγωγής Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαργαρίτα Κόρνεβα και ο Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, Δημοτικός Σύμβουλος Φραγκφούρτης, κ. Ηλίας Γαλανός.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Γιώργος Κοντορίνης Δημοτικός Σύμβουλος Σόλνα (Σουηδία), τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Αλέσικ Αλίκη Δημοτική Σύμβουλος Νυρεμβέργης και κ. Σιαβέλλης Γεώργιος Αντιδήμαρχος του δήμου Νοϊσύ Λε Σεκ (Γαλλία), ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Δημοτικός Σύμβουλος του Άντλερ κ. Κωνσταντίνος Οφλίδης και ο Πρόεδρος των Ελληνικών Συλλόγων της περιοχής «η Ένωση» κ. Γεώργιος Αναστασιάδης.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η αποστολή του Δικτύου, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, τα Γραφεία του Συλλόγου «Ένωση», την περιοχή Κράσναγια Πολιάνα και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Ελληνικής Ομογένειας.