«Ολοκληρώθηκε η 4η Συνάντηση Νέων Δημοτικών Συμβούλων και στελεχών της Αυτοδιοίκησης από την Ευρώπη»

αναρτήθηκε σε: Εκδηλώσεις | 0

Με τη συμμετοχή νέων δημοτικών συμβούλων και στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Αρμενία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ουκρανία, την Ρωσία, τη Σουηδία και την Ελλάδα, ολοκληρώθηκαν για μια ακόμη χρονιά, οι εργασίες της 4ης Συνάντησης Νέων Δημοτικών Συμβούλων από την Ευρώπη, που διοργάνωσε το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου έγινε η έναρξη της συνάντησης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης, από τον Δήμαρχο Θέρμης κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο, ενώ για το Δίκτυο Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης και την πρωτοβουλία της συνάντησης μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου κ. Γεώργιος Κοντορίνης, Δημοτικός Σύμβουλος Σόλνα Σουηδίας.

Στις εργασίες της συνάντησης, παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Πρόεδρος και ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ.κ. Ευγένιος Χαϊτίδης και Γρηγόρης Νιώτης, η βουλευτής Θεσσαλονίκης και υποψήφια δήμαρχος του κεντρικού δήμου της πόλης κ. Χρύσα Αράπογλου, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ Δήμαρχος Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης και η Γενική Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ανατολική Α.Ε.. κ .Άννα Μίχου.

Επίσης παρερεύθηκαν στη έναρξη ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο Αντινομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Παλαιστής, ο Αντιδήμαρχος Θέρμης κ. Σταύρος Κουγιουμτζίδης και η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Πόπη Καλαϊτζή.

Την πρώτη ημέρα, μετά την επίσημη έναρξη της συνάντησης και την παρουσίαση των συμμετεχόντων, ακολούθησαν εισηγήσεις. Ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης σε Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος εισηγήθηκε το θέμα «Κοινωνική Πρόνοια και Τοπική Αυτοδιοίκηση» και αναφέρθηκε στις δράσεις που αναπτύσσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στον συγκεκριμένο τομέα. Η Υπεύθυνη Προγραμματισμού του Δήμου Πανοράματος και Δημοτική Σύμβουλος Χορτιάτη κ. Εύη Λάππα εισηγήθηκε το θέμα «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και οι εφαρμογές της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», η οποία μετά από μία γενική αναφορά στην Κοινωνία της Πληροφορίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αναφέρθηκε στις εφαρμογές που επιχειρεί ο Δήμος Πανοράματος. Τέλος ο δημοσιογράφος κ. Μάκης Βοϊτσίδης, αναλύοντας το θέμα «Νέοι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» αναφέρθηκε στην ιστορία του νεανικού έντυπου καταρχάς και στη συνέχεια του ηλεκτρονικού τύπου στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα.

Κατά την τετραήμερη συνάντηση συζητήθηκαν τα παραπάνω θέματα σε τρία θεματικά “workshops”, που συγκροτήθηκαν από τους νέους που συμμετείχαν στη συνάντηση.. Ειδικότερα ανταλλάχθηκαν απόψεις και συζητήθηκαν οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα και ο βαθμός εφαρμογής των σχετικών πολιτικών στους δήμους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι νέοι. Την τελευταία ημέρα παρουσιάσθηκαν και συζητήθηκαν από το σύνολο των συμμετεχόντων τα συμπεράσματα των τριών ” workshops “.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, οι νέοι επισκέφθηκαν τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων και Τριανδρίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΚΕΔΚΕ και του Υπουργείου Εξωτερικών – ΓΓΑΕ, ενώ την οργανωτική υποστήριξη είχε η Αναπτυξιακή Εταιρία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε .