Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Τις εργασίες του ολοκλήρωσε το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ), που πραγματοποιήθηκε στο Πορτς της Κολωνίας, το διήμερο 5 και 6 Νοεμβρίου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με ισχνή παρουσία Κοινοτήτων και εν μέσω αντεγκλήσεων, αψιμαχιών και λεκτικών παρεκτροπών από την μεριά των αντιπροσώπων μερικών Κοινοτήτων και δεν μπόρεσε να συζητήσει όλα τα θέματα της τεθείσης ημερήσιας διάταξης.

Στο συνέδριο δεν έγινε συζήτηση επί των προτάσεων αλλαγών του καταστατικού, και έτσι χάθηκε ακόμη μία ευκαιρία να γίνει το καταστατικό πιο λειτουργικό, να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να δώσει μία νέα ώθηση στην λειτουργία της ΟΕΚ.

Με βάση το καταστατικό και τις αποφάσεις του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, είχαν αποκλειστεί από την διαδικασία μερικές Κοινότητες, έξι από τις οποίες κατέθεσαν ένσταση. Τελικά, με την απόφαση της πενταμελούς Επιτροπής Ενστάσεων, που εξέλεξε το συνέδριο, αποκλείστηκαν τέσσερις Κοινότητες και συμμετείχαν οκτώ.
Το συνέδριο εξέλεξε νέο δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και τριμελή Εξελεγκτική Επιτροπή, ενώ έλαβε διάφορες αποφάσεις, στην βάση προτάσεων που κατατέθηκαν.
Το νέο ΔΣ θα συνεδριάσει πιθανότατα την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, για να προχωρήσει στην σύστασή του σε σώμα, στην εκλογή προέδρου, γραμματέα και ταμία καθώς και πενταμελούς Προεδρείου.

Η κατάσταση που επικράτησε στο συνέδριο και επικρατεί γενικά στο κοινοτικό κίνημα προβλημάτισε όλους τους παρευρισκόμενους και όλα τα μέλη του νέου ΔΣ. Σημειώνεται πως αυτό ήταν το συνέδριο με την χαμηλότερη συμμετοχή από ιδρύσεως της ΟΕΚ!

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, αυτή η κατάσταση πρέπει οπωσδήποτε να ανατραπεί και η ΟΕΚ να επανασυνδεθεί με όλα τα μέλη της, να προβεί στην εκκαθάριση του μητρώου μελών και να οργανώσει, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το 24ο συνέδριο με νέες βάσεις και προτάσεις αλλαγών του καταστατικού, που θα εξασφαλίζουν την πορεία της Ομοσπονδίας.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε, ο νέος πρόεδρος και το Προεδρείο, έχουν πολλή δουλειά να κάνουν στα επόμενα δύο χρόνια.
Όπως αναφέρει σχετικό ενημερωτικό δελτίο της ΟΕΚ, “οι συνεχείς, ατέρμονες αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν κανένα φορέα σε καλύτερες μέρες, πολύ περισσότερο όταν αυτές λαμβάνουν νομική ή δικαστική διάσταση, όπως απείλησαν πως θα κινηθούν κάποιες Κοινότητες. Κάθε δικαστική κίνηση σε βάρος της Ομοσπονδίας, αυτό τονίστηκε στο συνέδριο από πολλούς ομιλητές, θα παρασύρει την ΟΕΚ ακόμη πιο χαμηλά, θα δημιουργήσει νέες πληγές και, εν τέλει, ίσως οδηγήσει στην διάλυσή της.

Αυτό φαντάζει σχιζοφρενικό, δεδομένου πως στο συνέδριο όλοι ανεξαιρέτως κατέθεσαν την πίστη τους, πως πρέπει να υπάρχει η ΟΕΚ ως φορέας παγγερμανικής δευτεροβάθμιας εκπροσώπησης“, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, εκφράζεται η ευχή “το νέο ΔΣ να επιτύχει στο έργο του και να καταφέρει την επανασύνδεση της ΟΕΚ με όλες τις Κοινότητες, ώστε το 23ο συνέδριο να αποτελέσει μία νέα αφετηρία για το κοινοτικό κίνημα στην Γερμανία“.

Πηγή : https://www.europolitis.eu/