ΟΕΚ: 49 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Φόρο τιμής στους εξεγερθέντες του Πολυτεχνείου αποτίνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, με αφορμή την 49η επέτειο (17.11.1973 – 17.11.2022) της καθοριστικής στιγμής της αντίστασης απέναντι στην επτάχρονη δικτατορία, απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών, όπως τονίζει στο μήνυμά της.

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν “η φωνή για Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία. Ένας ηρωικός αγώνας που έγινε ιδέα και ορόσημο για νέα οράματα και νέους αγώνες” αναφέρει η ΟΕΚ ενώ προσθέτει πως “εμπνεόμαστε από τους αγώνες και τα συνθήματα εκείνου του Νοέμβρη, συνεχίζοντας την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, την φτώχεια, τον φασισμό και τον ρατσισμό. Γιατί, όπως μας δίδαξε το Πολυτεχνείο, οι αλλαγές στην κοινωνία δεν είναι ποτέ υπόθεση του ενός ατόμου, αλλά πάντα σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων μαζί.”

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες, στην Ελλάδα και στη Γερμανία, να συλλογιστούμε και να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου τιμώντας “όλους αυτούς που θυσιάστηκαν, όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, κρατώντας για λάβαρο τα δικά τους ιδανικά και ακολουθώντας τα βήματά τους”.

Αναλυτικά το μήνυμα της ΟΕΚ για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου αναφέρει:

Φέτος συμπληρώνονται 49 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που υπήρξε η κορυφαία και καθοριστική στιγμή της αντίστασης απέναντι στην επτάχρονη δικτατορία, απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών.

Ήταν η φωνή του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.

Ήταν η φωνή των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων.

Ήταν η φωνή που έσπασε το καθεστώς του φόβου και της αστυνομικής και στρατιωτικής βίας, που είχε επιβάλλει η χούντα. Ήταν η φωνή της εξέγερσης, που άνοιξε τον δρόμο για την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος.

Ήταν η φωνή για Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία.

Ένας ηρωικός αγώνας που έγινε ιδέα και ορόσημο για νέα οράματα και νέους αγώνες.

Η φωνή για τους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Ισότητα, Δικαιοσύνη, Κοινωνική Απελευθέρωση και Ειρήνη.

Είναι η φωνή και το δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους και τον λαό μας.

Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν, όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, κρατώντας για λάβαρο τα δικά τους ιδανικά και ακολουθώντας τα βήματά τους.

Εμπνεόμαστε από τους αγώνες και τα συνθήματα εκείνου του Νοέμβρη, συνεχίζοντας την πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, την φτώχεια, τον φασισμό και τον ρατσισμό.

Γιατί, όπως μας δίδαξε το Πολυτεχνείο, οι αλλαγές στην κοινωνία δεν είναι ποτέ υπόθεση του ενός ατόμου, αλλά πάντα σκληρή δουλειά πολλών ανθρώπων μαζί.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, νέοι και νέες στην Γερμανία και στην Ελλάδα,

Σταθείτε, συλλογιστείτε, πάρτε μέρος στις εκδηλώσεις για τον φετινό εορτασμό του Πολυτεχνείου!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας

Πηγή: Europolitis