Μεγάλη επιτυχία των ομογενών βουλευτών -Κέρδη και απώλειες σε Νέα Υόρκη, Νέα Ιερσέη, Κονέκτικατ και Ιλινόις

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Οι ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2022 εμπεριείχαν πολλές ευκαιρίες και προκλήσεις σχετικά με την ισχύ της ομογένειας όχι μόνο σε ομοσπονδιακό, αλλά και σε πολιτειακό επίπεδο.

Οι ομογενείς και φιλέλληνες ομοσπονδιακοί βουλευτές και γερουσιαστές επανεκλέχτηκαν με εξαίρεση την Κάρολιν Μαλόνι που δεν κατάφερε να κερδίσει στις προκριματικές εκλογές.

Ο μέχρι πρότινος ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριδας Τσάρλι Κριστ διεκδίκησε ανεπιτυχώς την εκ νέου εκλογή του ως κυβερνήτη της Φλόριδας με συνέπεια να μειωθεί κατά δύο μονάδες ο αριθμός των Ελλήνων και φιλελλήνων στο Κογκρέσο.

O Άλεξ Σκαρλάτος (Alek Skarlatos) διεκδίκησε την εκλογή του ως ομοσπονδιακού βουλευτή της 4ης περιφέρειας του Όρεγκον και ηττήθηκε με μικρή διαφορά από την Val Hoyle, η οποία πολιτεύεται με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Το νεαρό της ηλικίας του και κυρίως το γεγονός ότι κέρδισε τα 43% των ψήφων είναι άκρως ενθαρρυντικό και θα δώσει το έναυσμα στον Άλεξ στις επερχόμενες εκλογές να εισέλθει εν νέου στον πολιτικό στίβο.

Στο Ιλινόις

Αξιοσημείωτη είναι η εκλογή του Αλέξη Γιαννούλια (Alexi Giannoulias) ως Secretary of State ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόις ήταν ένας από τους Ελληνοαμερικανούς που εκλέχτηκαν. Κέρδισε με μεγάλη διαφορά και από τις αρχές του νέου έτους θα αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών της πολιτείας του Ιλινόις (Secretary of State).

Η Μαρία Πάππας.

Η Μαρία Πάππας κατάφερε να επανεκλεγεί ως ταμίας της Κομητείας Κουκ, ενώ η Μαριάννα Σπυροπούλου κατάφερε να επανεκλεγεί ως επίτροπος στην Υπηρεσία ‘Υδρευσης της Κομητείας Κουκ

Νέα Υόρκη

Η ισχύς της ομογένειας στην πολιτειακή βουλή και γερουσία της Νέας Υόρκης παρέμεινε σταθερή και απαράλλακτη.

Πολιτειακή Βουλή

Ο πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Άϊλαντ, Μιχάλης Ταννούσης διεκδίκησε χωρίς αντίπαλο την επανεκλογή του με το ψηφοδέλτιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην 64η περιφέρεια και επανεκλέχτηκε θριαμβευτικά.

Πολιτειακή Γερουσία

Ο ομογενής Στέφανος Φόρτε, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την 11η εκλογική περιφέρεια της Νέας Υόρκης αναμετρήθηκε με την 83χρονη Τόμπι – Ανν Σταβίνσκι  μια από τις μακροβιότερες γυναίκες πολιτικούς της Νέας Υόρκης και έχασε με διαφορά 7.348 ψήφους.

Ο Μιχάλης Γιάνναρης επανεκλέχτηκε χωρίς αντίπαλο στην 12η εκλογική περιφέρεια.

Ο ομογενής Ανδρέας Γουνάρδης αναμετρήθηκε με τον Ρεπουμπλικανό Μπράιαν Φοξ και επανεκλέχτηκε θριαμβευτικά (77.2% των ψήφων) στην 35η περιφέρεια του Μπρούκλιν.

Ο υποψήφιος πολιτειακός γερουσιαστής Στέφανος Φόρτε, ενώ συνομιλεί με τους γονείς των μαθητών του σχολείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, στην Αγία Αικατερίνη.

Ο ομογενής James G. Skoufis αναμετρήθηκε με την υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόρι Χούλι (Dorey Houle) και επικράτησε με 1,180 ψήφους (48.95% έναντι 47.76%) και εάν τα δεδομένα δεν αλλάξουν με την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων θα κερδίσει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει την 42ης Περιφέρεια στην πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης.

Ο Τζέιμς Σκουφής διετέλεσε για έξι συναπτά έτη πολιτειακός βουλευτής και από το 2018 μέχρι και σήμερα επανεκλέγεται ως πολιτειακός γερουσιαστής.

Κονέκτικατ

H ομογενής πολιτειακή βουλευτής του Κονέκτικατ Nicole Klarides-Ditria επανεκλέχτηκε χωρίς αντίπαλο.

Νέα Ιερσέη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέκτησαν οι εκλογές και για το δημοτικό συμβούλιο του Ρίτζφιλντ της Νέας Ιερσέης στο οποίο εκλέγονταν με το ψηφοδέλτιο του Δημοκρατικού Κόμματος ο ομογενής Δημήτριος (Τζέιμς) Β. Κοντολιός.

Ο Νίκος Πουλής, αριστερά και ο Δημήτριος Κοντολιός, πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο ομογενής Θεόδωρος Χριστόλιας συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και αναμετρήθηκε με τον ομογενή Δημήτριο Κοντολιό, τον Javier Acosta και τον Hugo Jimenez. Οι ψηφοφόροι έπρεπε να επιλέξουν τους δύο από τους τέσσερις και εάν είχε μεγαλύτερη υποστήριξη ο Θεόδωρος Χριστόλιας θα έγραφαν ιστορία καθώς και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλεως θα ήταν και οι δύο Ελληνοαμερικανοί.

Την πρώτη θέση στην ψηφοφορία κατέκτησε ο Δημήτριος Κοντολιός με 1228 ψήφους (26.01%), την δεύτερη ο Hugo Jimenez με 1,225 (25.95%) οι οποίοι και εκλέγονται, ενώ ακολουθούν ο Θεόδωρος Χριστόλιας  με 1,136 ψήφους (24.06%) και ο Javier Acosta με 1,132 ψήφους (23.98%).

Ο πολιτειακός βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ Μιχάλης Ταννούσης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των ηττημένων κατέχει ο 24χρονος Στέφανος Φόρτε, ο οποίος πολιτεύτηκε με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Ήρθε πολύ κοντά στη νίκη και οι Αμοργιανοί και οι ομογενείς που στήριξαν την προεκλογική εκστρατεία πιστεύουν ότι η ήττα θα αποτελέσει την αφετηρία της νίκης στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ομοσπονδιακή Βουλή

Στην 12η Περιφέρεια της Φλόριδας, ο Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) επικράτησε με σημαντική διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ (Kimberly Walker) και ανανέωσε πανηγυρικά μια ακόμη θητεία. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης είχε ήδη συγκεντρώσει πάνω από το 70%, επιβεβαιώνοντας την δυναμική του.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους μου, που μου έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίζω να σας υπηρετώ ως η δική σας φωνή στην Ουάσιγκτον. Είμαι υπερήφανος για αυτά που έχουμε καταφέρει και ανυπομονώ για την ευκαιρία να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την επιτυχία», ανέφερε στην ευχαριστήρια ανάρτησή του ο κ. Μπιλιράκης. Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλλιωτάκη (Nicole Malliotakis), ανακηρύχθηκε νικήτρια πολύ πριν προχωρήσει εκτενώς η καταμέτρηση. Στο 92% της καταμέτρησης, ο αντίπαλός της και πρώην βουλευτής Μαξ Ρόουζ (Max Rose), υπολειπόταν κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η πρωτοεμφανιζόμενη στα ομοσπονδιακά κοινά -τότε- Μαλλιωτάκη, είχε επικρατήσει με οριακή διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, οι υπηρεσίες εκλογικών προβλέψεων είχαν «κλειδώσει» εδώ και εβδομάδες την αναμέτρηση στην Ρεπουμπλικανή πολιτικό, παρότι αρχικά είχε προδιαγραφεί για τις πλέον αμφίρροπες.

Εν μέσω επευφημιών και παρουσία Ρεπουμπλικανών εκλεγμένων -μεταξύ των οποίων και ο ομογενής πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Ταννούσης (Michael Tannousis)- η κ. Μαλλιωτάκη ευχαρίστησε άπαντες για την υποστήριξή τους.

«Εάν βάλετε στο Google τι σημαίνει το όνομά μου, θα δείτε ‘η νίκη των ανθρώπων’. Αυτό είναι. Δεν είναι δική μου νίκη, είναι του κόσμου. Σας ευχαριστώ όλους για την αφοσίωση, την υποστήριξή σας, για το γεγονός ότι βγήκατε μπροστά μέρα με την μέρα εθελοντικά, επειδή πιστεύετε ότι η Αμερική είναι μια σπουδαία χώρα, αλλά απλώς βρισκόμαστε στην λάθος πορεία τα τελευταία δυο χρόνια», είπε η κ. Μαλλιωτάκη.

Στην 3η Περιφέρεια του Μέριλαντ, διατηρώντας στη μεγαλύτερη διάρκεια της καταμέτρησης μια διαφορά ανώτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων, ο Τζον Σαρμπάνης (John Sarbanes) επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου, επικρατώντας της Γιουρίπζι Μόργκαν (Yuripzy Morgan). Υπενθυμίζεται ότι ο γιος του θρυλικού γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη (Paul Sarbanes) εκλέγεται σταθερά από το 2007, όταν και έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.

Στην 1η Περιφέρεια του Νιού Χαμσάιρ, ο Κρις Πάππας, μετά από μια θυελλώδη προεκλογική περίοδο, κέρδισε τη δύσκολη μάχη απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του, Καρολάιν Λεβίτ (Karoline Levit), με το «Associated Press» να τον ανακηρύσσει νικητή λίγο πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Ο Πάππας θεωρείτο ένας από τους πιο ευάλωτους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, και η επικράτησή του σκόρπισε ικανοποίηση, ενώ επήλθε με μια σχετικά άνετη πλειοψηφία.

«Χθες το βράδυ πετύχαμε μια σπουδαία νίκη, διότι βάζουμε τους ανθρώπους πάνω από την πολιτική και ακούσαμε τις φωνές των πολιτών της ‘Πολιτείας του Γρανίτη’. Υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε και πάντα θα παραμένω επικεντρωμένος στην επίλυση των προβλημάτων, με τον τρόπο του Νιου Χαμσάιρ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κρις Πάππας.

Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του βουλευτή της 1ης Περιφέρειας του Νιου Χαμσάιρ θεωρείται ιδιαιτέρως κομβική για την Ελλάδα, αφού, εκτός από σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η εισήγηση της τροπολογίας για τα τουρκικά F-16 στην Ομοσπονδιακή Βουλή, πιθανώς προορίζεται για ηγετική θέση στο Ελληνικό Συμβούλιο του Κογκρέσου (Hellenic Caucus).

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου. Ο λόγος για τον Ρόμπερτ Μενέντεζ τον Νεότερο (Robert J. Menendez), γιο του φιλέλληνα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος, στην 8η Περιφέρεια της Νέας Ιερσέης, ανακηρύχθηκε νικητής έναντι του Ρεπουμπλικανού Μάρκος Αρόγιο (Marcos Arroyo).

Πλέον, άπαντες ευελπιστούν ότι η Ντίνα Τάιτους θα διατηρήσει το προβάδισμα και θα επανεκλεγεί για μια ακόμη θητεία, σε μια μάχη η οποία είχε δυσκολέψει.

Πολιτείες: Στο επίκεντρο η νίκη – επιστροφή Γιαννούλια

Σε επίπεδο πολιτειακών υποψηφιοτήτων, αναμφίβολα ξεχωρίζει η εκλογή του Αλέξη Γιαννούλια (Alexi Giannoulias) στο υπουργείο Εσωτερικών του Ιλινόις, αφού σηματοδοτεί παράλληλα τη δυναμική επιστροφή ενός πολλά υποσχόμενου πολιτικού, ο οποίος είχε αποτραβηχτεί από το προσκήνιο, ένεκα σκανδάλου που αφορούσε μέλη της οικογένειάς του.

«Μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει ότι είστε τελειωμένοι. Μην αφήσετε ποτέ κανέναν να σας πει να μείνετε στο καβούκι σας, ποτέ. Οι δοκιμασίες που αντιμετωπίζεις στην ζωή, θα σου αποκαλύψουν τις δυνάμεις σου, αλλά η αποψινή βραδιά δεν είναι για την επιστροφή μου», ανέφερε στην επινίκια ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, ο Γιαννούλιας, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε δεχτεί τα συγχαρητήρια από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Νταν Μπρέιντι (Dan Brady).

Στη Νέα Υόρκη, επανεξελέγη στην Πολιτειακή Γερουσία ο Ανδρέας Γουνάρδης (Andrew Gounardes), ενώ χωρίς αντίπαλο έτρεχε ο αναπληρωτής επικεφαλής Μιχάλης Γιάνναρης (Michael Gianaris). Αντίθετα, στην κόψη του ξυραφιού αναμενόταν η μάχη του Τζέιμς Σκουφή (James Skoufis), ενώ ο Ρεπουμπλικανός Στέφανος Φόρτε έχασε την μάχη από την επί χρόνια πολιτειακή γερουσιαστή, Τόμπυ Αν Σταβίνσκυ (Toby Ann Stavisky).

Υπενθυμίζεται ότι στην Πολιτειακή Βουλή είχε επανεκλεγεί, χωρίς αντίπαλο, ο Μιχάλης Ταννούσης.

Τέλος, στη Φλόριδα, ο ομογενής Δημοκρατικός υποψήφιος Κυβερνήτης, Τσάρλι Κριστ (Charlie Crist) ηττήθηκε, όπως αναμενόταν, από τον πανίσχυρο Ρεπουμπλικανό νυν κυβερνήτη, Ρον ντε Σάντις (Ron De Santis).

Πηγή: anamniseis.net/ekirikas.com  via https://www.panhellenicpost.com