Με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ελληνικής Πολιτείας, το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών θα συνεχίσει την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών του

αναρτήθηκε σε: Νέα μας, Χωρίς κατηγορία | 0

Εκπρόσωποι από τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ουκρανία, την  ΚΕΔΕ και για πρώτη φορά από την Αυστραλία μέσω skype, συζήτησαν στη 2η Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του, τους  τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να δυναμώσουν την παρουσία των Ελλήνων αποδήμων στις αυτοδιοικήσεις των χωρών στις οποίες βρίσκονται αλλά και πρωτοβουλίες για την άμβλυνση του προβλήματος των προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

«Είμαστε πεντακόσιοι δημοτικοί σύμβουλοι Έλληνες σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο ο αριθμός των Ελλήνων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης μειώνεται. Πρόθεσή μας είναι η αναστροφή της τάσης αυτής, ώστε να υπάρχει ένα δυνατό δίκτυο και ισχυρή εκπροσώπηση σε θέσεις – κλειδιά στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμούμε την υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας και της ΚΕΔΕ στην διοργάνωση εκδηλώσεων ώστε να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις διαδικασίες των δημοτικών εκλογών» εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, δημοτική σύμβουλος του δήμου Solingen της Γερμανίας, Ιωάννα Ζαχαράκη. Η ίδια επισήμανε ότι το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, δεδομένου ότι εντός της χρονιάς θα διενεργηθούν δημοτικές εκλογές στη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, σχολίασε ότι «λυπεί πραγματικά τους Έλληνες του εξωτερικού η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς η Ελλάδα αφήνεται μόνη της να σηκώνει το βάρος του προβλήματος». Γνωστοποίησε ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από Έλληνες απόδημους που μετέχουν στην αυτοδιοίκηση ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην κοινή γνώμη και να ληφθούν αποφάσεις στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της αλλαγής της Συμφωνίας του Δουβλίνου».

«Σε αυτό το μήκος κύματος, ήδη καταφέραμε με ενέργειες στο εξωτερικό να πάρουμε με το μέρος μας πολλούς δήμους, όπως εκείνους του Ντύσελντορφ και της Κολωνίας προκειμένου να πιέσουν τη γερμανική κυβέρνηση και να ληφθούν μέτρα που να αφορούν όλη την Ευρώπη και να κατανέμουν δικαιότερα τα βάρη του προσφυγικού» πρόσθεσε. Σε όλα αυτά, ωστόσο, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει και η συμβολή της ελληνικής πολιτείας ώστε να μεθοδευτούν οι κατάλληλες κινήσεις. «Πρέπει η ελληνική πολιτεία να αντιληφθεί τι δυναμικό υπάρχει στη διασπορά και αυτό να αξιοποιηθεί για την προβολή των εθνικών θεμάτων» σχολίασε.

Μιλώντας για άλλες πρωτοβουλίες του Δικτύου αναφέρθηκε στην προώθηση συνεργασιών με πανεπιστήμια αλλά και στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Επανάσταση του 1821 λέγοντας: «Και εμείς είμαστε μια ‘φιλική εταιρεία’. Όπως έδρασε τότε η Φιλική Εταιρεία, έτσι δραστηριοποιούμαστε και εμείς σήμερα και αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν επίσης, θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία του Δικτύου με την ΚΕΔΕ, τη ΓΓΑΕ αλλά και τις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων, τον προγραμματισμό και τη χρηματοδότηση των δράσεων του Δικτύου για το 2020, τη θέση του Δικτύου για την ψήφο των Αποδήμων και την προετοιμασία της επόμενης Γενικής του Συνέλευσης το 2021, που συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τέλος συμπληρώθηκαν και οι δύο κενές θέσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου, με την εκλογή του Δημάρχου Παύλου Μελά κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη, στη θέση του του Α Αντιπροέδρου και του κ. Νικόλαου Ρουσκέτου δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Zgorzelec της Πολωνίας, στη θέση του Γραμματέα.

Τις εργασίες της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου χαιρέτισαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού εκ μέρους του υφυπουργείου Εξωτερικών, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, εκ μέρους της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς κ.κ. Σάββας Αναστασιάδης και Γιάννης Αμανατίδης, ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σωκράτης Φάμελλος και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Την οργανωτική υποστήριξη της 2ης Συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, που έγινε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, την είχε η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του από την ίδρυσή του.