Κοινή δήλωση προς τη Διάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών Ομόσπονδων Κρατιδίων των εντεταλμένων για θέματα αλλοδαπών και ένταξης των ομόσπονδων κρατιδίων του Βερολίνου, του Βραδεμβούργου, της Βρέμης, της Κάτω Σαξωνίας, της Ρηνανίας-Παλατινάτου, της Σαξωνίας-Άνχαλτ, του Σλέσβιχ-Χολστάιν και της Θουριγγίας

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

΄Ερφουρτ, 03 Δεκεμβρίου 2019

Οι εντεταλμένοι για θέματα αλλοδαπών και  ένταξης απαιτούν άμεσο πρόγραμμα για την μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων από ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων

Οι συνυπογράφοντες εντεταλμένοι για θέματα αλλοδαπών και ένταξης των ομόσπονδων κρατιδίων απαιτούν από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας την άμεση μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων από καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Προτείνουν επίσης την εξάντληση των νομικών δυνατοτήτων οικογενειακής επανένωσης βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου. Τα περίπου 4.100 παιδιά και οι νέοι υποφέρουν περισσότερο από την απολύτως ανεπαρκή μέριμνα στα νησιά του Αιγαίου. Τα λιγότερα παιδιά και νέοι διαμένουν σε τοποθεσίες κατάλληλες για την ηλικία τους. Σε πολλές περιπτώσεις τα καταλύματα για ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητά τους.

Οι συνυπογράφοντες  εντεταλμένοι για θέματα αλλοδαπών και ένταξης  προτρέπουν τα ομόσπονδα κράτη και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβουν επειγόντως την ευθύνη. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων ομάδων. Η έναρξη του χειμώνα απαιτεί άμεση δράση.

Συνολικά ζουν σήμερα περισσότεροι από 39.000 άνθρωποι στα ελληνικά νησιά σε απαράδεκτες καταστροφικές συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων. Ο  Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και οι οργανώσεις βοήθειας, όπως οι γιατροί χωρίς σύνορα, το πιστοποιούν ομόφωνα. Δεν υπάρχει ακόμα μια αλληλέγγυα κατανομή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία φέρει μερίδιο ευθύνης γι ‘ αυτό.

 

Σημείωση: σε έντεκα ομόσπονδα κρατίδια υπάρχουν επί του παρόντος εντεταλμένοι για θέματα αλλοδαπών και ένταξης με δικαίωμα ψήφου.