Κ. Βλάσης: Πρόθεση της πολιτείας ο εορτασμός της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Για την πρόθεση της πολιτείας να θεσπίσει τον εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς ενημερώνει με επιστολή του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης.

Ο σκοπός της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς είναι “να αναγνωρίζεται και να τιμάται, σε ετήσια βάση, ο ιστορικός ρόλος και η πολύτιμη συνεισφορά της Ομογένειας στη χώρα μας”, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Υφυπουργός.

Ο κ. Βλάσης αναφέρεται στην ιδιαίτερη σημασία της φετινής χρονιάς ως “έτος-ορόσημο στην πολυαιώνια διαδρομή του Έθνους μας” με τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό αλλά και την ευκαιρία που αποτέλεσε ο εορτασμός αυτός για “να αναλογιστούμε τα κατορθώματα του παρελθόντος, αλλά και να οραματιστούμε την Ελλάδα του μέλοντος“.

Στην επιστολή, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αναφέρεται στο ρόλο και τη συμβολή των Ελλήνων του Εξωτερικού στην εξέλιξη και στην πρόοδο του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τονίζοντας πως “ο νεοελληνικός διαφωτισμός του Ρήγα Φεραίου και του Αδαμάντιου Κοραή άνθισε στην Κεντρική Ευρώπη στο τέλος του 18ου αιώνα, η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, ενώ η ίδια η Επανάσταση ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 1821 τις Παραδουνάβιες περιοχές”.

“Από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού Κράτους, οι απανταχού Έλληνες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εξέλιξης και προόδου του. Σάρκα από την σάρκα του και κομμάτι από την ψυχή του”, συμπληρώνει.

Με βάση την πρωτοβουλία της Ημέρας Ελληνικής Διασποράς, ο κ. Βλάσης προσκαλεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, απανταχού της γης, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ημερομηνία εορτασμού.

“Η συμμετοχή σας θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά έμπρακτη απόδειξη ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος από το να φέρουμε τον Ελληνισμό της Διασποράς πιο κοντά στην μητέρα Πατρίδα“, σημειώνει στην επιστολή του ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθεί η φόρμουλα απάντησης για την κατάθεση προτάσεων:

 

Ημέρα Ελληνικής Διασποράς

 

Ομογενειακός Φορέας:

 

Στοιχεία Εκπροσώπου:

(ονοματεπώνυμο, τηλ, email)

 

Προτεινόμενη ημερομηνία:

 

Αιτιολόγηση:

 

 

Αποστολή της πρότασης στην ηλεκτρονική διεύθυνση diaspora1@mfa.gr έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.

Πηγή: Europolitis.eu