Ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού στις Βρυξέλλες

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Στόχος η δυναμική παρουσία του απόδημου Ελληνισμού στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών – Τα μέλη του ΔΣ και της Συμβουλευτικής Επιτροπής

Ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού (EHF) στις Βρυξέλλες με στόχο να ενώσει την ελληνική διασπορά και μέσα από αυτή τη συγκέντρωση δυνάμεων να βοηθήσει στην ενίσχυση και την εδραίωση δυναμικής παρουσίας του απόδημου Ελληνισμού στα κέντρα λήψης αποφάσεων των ευρωπαϊκών κρατών.

Εμπνευστές της ιδέας για μία πανευρωπαϊκή συνεργασία, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι Έλληνες ομογενείς, οι οποίοι έχουν βαθιά γνώση των θεμάτων που απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό, μέσα από πολυετή εμπειρία που αποκόμισαν από εθελοντική ενασχόληση με τα κοινά».

Το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε:

Πρόεδρος Κοτσαρίδης Φίλιππος
Αντιπρόεδρος Δρ. Μπακόλας Δημήτριος
Αντιπρόεδρος Ντόνας Αλέξιος
Γραμματέας Κανσίζογλου Παρασκευή
Ταμίας Δρ. Γκουδούλας Θωμάς
Μέλος Θεοδωρίδη Σέτα

Μέλος Κήπας Αθανάσιος

Αναπληρωματικό Μέλος Μυριούνης Βασίλειος

Συμβουλευτική Επιτροπή

Επίσκοπος Χριστουπόλεος Εμμανουήλ Σφιάτκος: Πρώτος Επιτετραμμένος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας και στην Γερμανική Βουλή από το 2009, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

Κυργιανέ Εφραιμίδου Στέλλα: Ομοσπονδιακή πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την Μετανάστευση και τη Διαφορετικότητα στο SPD και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερμανό- Ελληνικών Εταιρειών

Prof. Dr. Ντζιαχρήστος Βασίλης: Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής απεικόνισης του Πολυτεχνείου Μονάχου και του κέντρου Helmholtz. Κάτοχος του βραβείου Leibniz 2013 και του βραβείου Καινοτομίας 2021 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Dr. iur, FCIArb Τιτή Αικατερίνη: Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνές Δικαίου στο Εθνικό κέντρο επιστημονικής έρευνας Γαλλίας και μέλος της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπορικό Δίκαιο.

Ζαχαράκη Ιωάννα: Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών «Ηνίοχος» και κάτοχος του βραβείου «Ελληνίδες του Κόσμου» για το 2023.

 

«Σκοποί του EHF είναι η διατήρηση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, η διαφύλαξη και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης για την Ελληνική ομογένεια αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, η υπεράσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων σε συνεργασία με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Στόχος του EHF είναι όχι απλά να βοηθήσει στην επιβίωση των Ελληνικών θεσμών, αλλά κυρίως η επανεκκίνηση και τόνωση του σπουδαίου ρόλου, που παραδοσιακά έχουν οι θεσμοί αυτοί, για τους Έλληνες του εξωτερικού», υπογραμμίζεται σχετικά.

Όπως τονίζουν οι ιδρυτές, το όραμά τους είναι «ενωμένοι, να καταφέρουμε τα μέγιστα στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, της οικονομίας και της πολιτικής, προς όφελος της Ελληνικής ομογένειας της Ευρώπης. Με τη διοργάνωση, μεταξύ άλλων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διεξαγωγή θεματικών ημερίδων και συμποσίων με επίκεντρο την Ελληνική διασπορά, αλλά και με την εξεύρεση πόρων για την παροχή βοήθειας των Ελληνικών θεσμών της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελληνισμού, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών και θα συσφίξει ουσιαστικά τις σχέσεις τους, στα πλαίσια μιας ενωμένης πολιτιστικά Ευρώπης»,

Τέλος, επισημαίνουν ότι «σημαντικό ρόλο για την επίτευξη των σκοπών του ιδρύματος αποτελεί η συμβουλευτική επιτροπή του EHF, η οποία απαρτίζεται από προσωπικότητες βραβευμένες, με σπουδαίο και αναγνωρισμένο έργο, το οποίο έχει ταξιδέψει το Ελληνικό στοιχείο , σε κάθε γωνιά του πολιτισμένου κόσμου. Έμπνευση για εμάς αποτελεί το αθάνατο, έντονο, γεμάτο γνώση και δημιουργικότητα Ελληνικό πνεύμα το οποίο υπήρξε Παγκόσμια Πνευματική Κιβωτός και θα παραμένει Αείφωτος Φάρος Πολιτισμού».

Πηγή : https://www.voria.gr