Ο κ. Γεώργιος Κοντορίνης είναι πατέρας δύο παιδιών και ζει και εργάζεται στη Σουηδία από τον Σεπτέμβριο του 1992. Οι σπουδές του είναι στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διαχείριση Οικονομικών και Ανθρωπίνων Πόρων στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, και Ανάλυση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Λουντ.
Σήμερα είναι υποψήφιος με το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SAP) στην Περιφέρεια Στοκχόλμης και του Δήμου Σόλνας για τις εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου.
Μεταξύ άλλων, οι πολιτικές του δραστηριότητες είναι Αντιπρόεδρος στην Πολιτική Άμυνα της Σουηδίας από το 2017 έως σήμερα στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Οργάνωσης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στη Σόλνα 2004 εως το 2015, Μέλος του τομέα συνδικαλιστικών θεμάτων του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στην περιφέρεια Στοκχόλμης 2002-2010.
Για τις εκλογές στη Σουηδία, τον εκεί απόδημο ελληνισμό και τις πολιτικές του θέσεις, ο κ. Κοντορίνης απαντά, στο Βήμα Press , σε ερωτήσεις του Δημοσιογράφου Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Ευρωπαιολόγο, Κωτάντζη Κων/νο.
Κύριε Κοντορίνη, οι επερχόμενες εκλογές στη Σουηδία φαίνεται απο τις δημοσκοπήσεις να αλλάζουν δραματικά τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα; Πως το σχολιάζετε;
«Πρώτο κόμμα, στις δημοσκοπήσεις είναι το σοσιαλδημοκρατικό με δεύτερο το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, που ανήκει στην ακροδεξιά. Έχουμε δύο κόμματα, το κόμμα των Πράσινων και το κόμμα των Φιλελεύθερων, τα οποία παλεύουν για να διατηρήσουν ποσοστό πάνω από το όριο των 4%. Είναι δύσκολο ένα κόμμα από μόνο του να κερδίσει την αυτοδυναμία μετά τις εκλογές με 175 έδρες, οπότε θα χρειαστεί να σχηματιστούν συμμαχίες.
Οι προβλέψεις λένε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα μαζί με το κόμμα του Κέντρου θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση σε συνεργασία με το κόμμα των Πράσινων και το Αριστερό κόμμα. Ένα κοινό μεταξύ αυτών των κομμάτων είναι ότι κανένα δεν θέλει να συνεργαστεί με την ακροδεξιά».
Ποια η θέση των Σοσιαλδημοκρατών για την κατάσταση στην Ουκρανία και πως θα βοηθούσε τη χώρα η ένταξη το ΝΑΤΟ;
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει αλλάξει τα γεωπολιτικά και πολιτικά δεδομένα. Υπάρχουν ως γνωστόν, μετακινήσεις του άμαχου πληθυσμού προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των άλλων και στη Σουηδία. Η Σουηδία υποδέχθηκε Ουκρανούς πρόσφυγες και έστειλε αλλά και στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία καθώς επίσης και αμυντικό εξοπλισμό.
Φυσικά, πριν τις 28 Φεβρουαρίου δεν υπήρχε πλειοψηφία μεταξύ των κομμάτων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όμως οι επικείμενες εξελίξεις, εξαναγκάζουν τη χώρα να διασφαλίσει
μέσω της Συμμαχίας την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ανεξαρτησία. Εκτός του ΝΑΤΟ υπήρξαν συμφωνίες και με τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες για θέματα αμυντικής ασφαλείας και για να ξεπεράσει τον οικονομικό και ενεργειακό πόλεμο ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Ποια τα κυριότερα προβλήματα της Περιφέρειας Στοκχόλμης όπου είστε υποψήφιος, αλλά και του Δήμου Σόλνας;
«Αναφορικά τώρα με την υποψηφιότητά μου, εάν εκλεγώ, θα ήθελα καταρχήν να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο Δήμο της Solna. Στην εκπαίδευση, στα σχολεία έχουμε τεράστια προβλήματα, με μεγάλα τμήματα μαθητών που θα πρέπει να μειωθούν στο σύνολο τους, και την άμεση πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών.
Η δεύτερη προτεραιότητα, είναι η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Θα πρέπει ο Δήμος εκτός απο την καλύτερη αστυνόμευση και την κοινωνική υποστήριξη, να μπορεί να στηρίξει τους αθλητικούς συλλόγους για να μπορεί η νεολαία, να αθλείται και με αυτό τον τρόπο να έχει μικρότερες πιθανότητες να οδηγηθεί στην παραβατικότητα.
Κάθε νέος που θα οδηγηθεί στην παραβατικότητα, κοστίζει στον Δήμο τουλάχιστον 5 εκατ. κορώνες για να επανέλθει στην κανονικότητα. Θα ήταν καλύτερα τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για προληπτικούς λόγους πρίν να οδηγηθούν οι νέοι στην μάστιγα των ναρκωτικών ή της εγληματικότητας. Ή θα ήταν ακόμη καλύτερα τα χρήματα αυτά να επενδυθούν, σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, σε σχολεία ελεύθερου χρόνου, και σε δασκάλους που θα απασχολούν τους νέους.
Το τρίτο που πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό και έχει να κάνει με την υγεία και τη νοσηλεία είναι η βοήθεια στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Να μπορούν να έχουν άμεση βοήθεια στο σπίτι. Αυτό το κομμάτι έχει να κάνει και με την υποψηφιότητά μου στην περιφέρεια της Στοκχόλμης. Πιστεύω πως το σημαντικότερο είναι η στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό.
Χρειαζόμαστε περισσότερους γιατρούς, νοσοκόμους, βοηθούς νοσοκόμων, έτσι ώστε να μειωθεί και η μεγάλη αναμονή, των ασθενών για μια επέμβαση για παράδειγμα. Να μπορέσει ο κόσμος να έχει άμεση πρόσβαση σε γιατρό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσουμε στους ανθρώπους και όχι στα κτίρια, αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω, και ίσως μετά απο 24 χρόνια που είναι το δεξιό κόμμα στον Δήμο της Solna, και 16 χρόνια στην περιφέρεια Στοκχόλμης, ίσως είναι καιρός να γίνει μια αλλαγή».
Μπορείτε να περιγράψετε την κατάσταση του ελληνισμού στη Σουηδία;
«Έχουμε Ελληνίδες και Έλληνες που διαπρέπουν στην επιχειρηματικότητα, στις τέχνες και τα γράμματα, στην πολιτική στην δημοσιογραφία στον αθλητισμό και στις επιστήμες. Έχουμε ένα οργανωμένο ελληνισμό υπό την αιγίδα της ελληνικής ομοσπονδίας αλλά και πολύ δραστήρια μητρόπολη.
Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει νέοι μορφωμένοι έλληνες στη Σουηδία που στελεχώνουν με τις γνώσεις τους νοσοκομεία επιχειρήσεις και σουηδικές υπηρεσίες. Δυστυχώς, το brain drane πλήττει την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει σε τεχνογνωσία τις χώρες υποδοχής αυτών των νέων μεταξύ των άλλων και την Σουηδία. Πιστεύω ότι η ομογένεια στην Σουηδία αυτή τη στιγμή είναι ισχυρότερη από ποτέ. Παλιότερα το κέντρο αναφοράς του ελληνισμού ήταν μέσα από τις ελληνικές κοινότητες Σήμερα τα ενδιαφέροντα των ελλήνων στην Σουηδία επεκτείνονται και σε διαφορετικούς τομείς».
Τι πιστεύει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ότι πρέπει να πράξει από εδώ και εμπρός η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και τις τελευταίες προκλήσεις με πανδημία, εισβολή Ρωσίας και ενεργειακή επάρκεια;
«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό τα προβλήματα όπως πόλεμος, πανδημία, ενέργεια και οικονομική κρίση να αντιμετωπίζονται ως κοινά ευρωπαϊκά προβλήματα με κοινές λύσεις, συναίνεση και διαχρονική στρατηγική. Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση αυτό που, μεταξύ άλλων, θα προτείνει η σουηδική κυβέρνηση στην Ευρωπαΐκή Ένωση είναι η απελευθέρωση της τιμής του αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επίσης θα πρέπει να προωθηθούν πρωτοβουλίες σε σχέση με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πχ αιολική ενέργεια, φωτοβολταϊκά, θα πρέπει να προβαίνουμε σε βιώσιμες λύσεις που βασίζονται στην στρατηγική ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας των χωρών-μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης. Όταν όμως, τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάλλονται θα πρέπει ομόφωνοι οι αρχηγοί των κρατών να δείχνουν την ενότητα και αποφασιστικότητα τους».
Πηγή : https://vimapress.gr