Εκλέχθηκε, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Δικτύου το 2001, εκλέχθηκε γυναίκα, στη θέση της Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του, η κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Solingen στη Γερμανία, στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου, που έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η νέα πρόεδρος, που εκλέχθηκε ομόφωνα, διαδέχθηκε τον κ. Γιώργο Κοντορίνη, Δημοτικό Σύμβουλο, του Δήμου Solna στη Σουηδία, που ήταν στη θέση του Προέδρου της Σ.Ε. για δέκα χρόνια, από το 2008. Στη θέση του Α αντιπροέδρου, παρέμεινε ο κ Ιωάννης Τζιτζιος, Δήμαρχος Σιθωνίας.

Η νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου είναι:

  • Πρόεδρος: Ζαχαράκη Ιωάννα, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Solingen – Γερμανία
  • Α΄ αντιπρόεδρος: Τζίτζιος Ιωάννης, μέλος Δ.Σ ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Σιθωνίας
  • Β΄ αντιπρόεδρος: Κοντορίνης Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος Solna – Σουηδία
  • Γραμματέας: Λούτσης Ζήσος, Αντιδήμαρχος, Δήμος Φοινικαίων – Αλβανία
  • Ταμίας: Παπάζογλου Αργύριος, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος Burscheid – Γερμανία.

Παράλληλα ορίστηκαν και οι συντονιστές των Θεματικών επιτροπών του Δικτύου:

  • Επιτροπή Δημοκρατικών θεσμών και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: Τσιούρας Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος Nynashamn – Σουηδία
  • Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής, Απασχόλησης, Ισότητας, Μεταναστευτικής Πολιτικής Ρατσισμού & Ξενοφοβίας: Κυριανέ-Εφραιμίδου Στέλλα, Δημοτική Σύμβουλος, Δήμος Weinheim – Γερμανία
  • Επιτροπή Παιδείας, Πολιτισμού & Νεολαίας: Ρουσκέτος Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος Zgorzelec – Πολωνία
  • Επιτροπή περιβάλλοντος, αειφόρου ανάπτυξης & νέων τεχνολογιών: Σάββα Γιώργος, Δημοτικός Σύμβουλος, Δήμος Enfield – Ηνωμένο Βασίλειο
  • Επιτροπή Τουρισμού & Επιχειρηματικότητας: Πέγκας Σπύρος, Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης & Διεθνών Σχέσεων Δήμου Θεσσαλονίκης, Εκπρόσωπος ΚΕΔΕ.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κα Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου κος Ανδρέας Βύρας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κος Γιάννης Μπουτάρης, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κος Μιχάλης Κόκκινος, ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κος Συμεών Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης & Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Θεσσαλονίκης, κος Νίκος Φωτίου και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κος Σωκράτης Σαμαράς.

Η Ιωάννα Ζαχαράκη, κατάγεται από την Χρυσομηλέα Καλαμπάκας είναι μητέρα δύο κοριτσιών και διαμένει στη Γερμανία από το 1981. Εκλέγεται ως Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen από το 1999 μέχρι σήμερα. Η πόλη Solingen, εχει πληθυσμό περίπου 160.000 κατοίκους και ανήκει στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, πρωτεύουσα του οποίου είναι το Ντισελντορφ.

Με σπουδές στη Φιλολογία και Κοινωνιολογία, εργάζεται σε Κοινωνικό Φορέα ως Εισηγήτρια στον τομέα Κοινωνικής Ένταξης και Διαπολιτισμικότητας ενώ συγχρόνως διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Bochum, σε θέματα Διαπολιτισμικότητας, Διανθρωπίνων σχέσεων, Συμπεριφοράς, αντιμετώπισης διενέξεων και Διαπαιδαγώγησης Αξιών.

Έχει ιδρύσει την Ακαδημία Αξιών – www.axion-akademie.de, η οποία  βραβεύτηκε για το έργο της τον Οκτώβριο 2017, από το Ίδρυμα KNUPP. Η Ακαδημία Αξιών συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Γερμανία και στην Ελλάδα.

Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας και σε συνεργασία με φορείς της περιοχής στο κρατίδιο που διαμένει, ίδρυσαν  το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων και εξέδωσαν τον οδηγό με τίτλο «Διαμονή και εργασία στη Γερμανία», που προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους συμπατριώτες μας, ο οποίος  μεταφράστηκε και σε άλλες 6 ευρωπαϊκές γλώσσες. Παράλληλα συμμετείχε και συμμετέχει σε συνεργασία με τοπικούς κοινωνικούς φορείς, στην υποστήριξη προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο.

Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου, ενώ εκλέγεται μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του, από το 2008 μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η σύνθεση της νέας Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου στο link https://inioxos.gr/diktyo/dioikisi 

Φωτογραφικό Υλικό