Δήλωση της Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Ιωάννας Ζαχαράκη, για την κατάσταση στην Ουκρανία

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Εκφράζουμε την οδύνη για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο Δίκτυό μας συμμετάσχουν μέλη από την Ουκρανία αλλά και μέλη από την Ρωσία. Οι σκέψεις μας είναι κοντά τους, είμαστε σε συνεχή επαφή με την Πρόεδρο και με μέλη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, συμμεριζόμαστε τα συναισθήματά τους και αντιλαμβανόμαστε τις δύσκολες στιγμές που περνούν όλοι τους, στην εμπόλεμη περιοχή. Ανησυχούμε για τη ζωή τους και για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή.

Στη Μαριούπολη κατοικεί από την εποχή της αρχαίας Κριμαίας, της Ταυρίδας των αρχαίων ελλήνων, μία αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα που απαριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 πολίτες. Η συγκροτημένη παροικία αποτελείται εκτός από την Μαριούπολη από 25 αγροτικά χωριά. Παρόλους τους διωγμούς και πολέμους των χιλιετιών παρένειμε μέχρι σήμερα μία ακμαία ελληνική παροικία, η οποία χρειάζεται την υποστήριξη του Ελληνικού Κράτους και όλων μας, σήμερα αλλά και την επόμενη μέρα.

Η στρατιωτική εμπλοκή πλήγει την Ουκρανία και τον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής.

Καταδικάζουμε την επίθεση της Ρωσίας και κάνουμε έκκληση στη Ευρώπη και στα κράτη που δραστηριοποιούμαστε να πείσουν την Ρωσία για τον τερματισμό των επιθέσεων και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων . Ο πόλεμος δεν είναι η λύση, βάζει σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών, καταστρέφει το οικοσύστημα και πέρα των αρνητικών συνεπειών υπονομεύει την Ειρήνη σε όλη την Ευρώπη.

H Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια και οφείλουν τα κράτη της Ευρώπης να την συμπαρασταθούν, να διαπραγματευτούν μια μακροχρόνια λύση και να διαμορφώσουν μία νέα ισορροπία, που να αναγνωρίζει και να σέβεται τα κρατικά σύνορα και τα μειονοτικά δικαιωμάτα.

Πρέπει να επικρατήσει η λογική, για την ειρήνη στην περιοχή και στην Ευρώπη.

Φωτογραφία: Evgeniy Maloletka/AP