Δέκα προτάσεις, του Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής (HECA) για τον Απόδημο Ελληνισμό

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Foto :Ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America Δρ. Δημήτρης Μαρκουϊζος.
 
Επιμέλεια Χρήστος Μαλασπίνας

Με δέκα προτάσεις, το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής (HECA) συμμετέχει στην δημόσια διαβούλευση για το “Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027”, που ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 20 Αυγούστου, στις 3:30 το απόγευμα.
 
Στις προτάσεις του το HECA μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και από τριετίας αίτημα του για την θεσμοθέτηση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο έχει εγκριθεί από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό ήδη από τον Απρίλιο του 2021 αλλά ακόμη δεν έχει θεσμοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση.
 
Στις δέκα προτάσεις υπάρχουν εισηγήσεις για την “Ομογένεια σήμερα και η Νέα Γενιά” , για δορυφορική έκφραση του Απόδημου Ελληνισμού με Ίδρυση τηλεοπτικού καναλιού με τίτλο “Φωνή των Αποδήμων”, και για την “Συγγραφή της Ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού” .
 
Το πλήρες κείμενο των προτάσεων του HECA στην Δημόσια Διαβούλευση, έχει ως ακολούθως:
 
 
18 Αυγούστου 2024, 01:28 | Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής
Μόνιμος Σύνδεσμος
Συμμετοχή Ελληνικού Κογκρέσου Αμερικής στη Δημόσια Διαβούλευση
για το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, 
Ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά

Νέα Υόρκη, 17 Αυγούστου 2024

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την ευκαιρία της Δημόσιας Διαβούλευσης για το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, Ενδυνάμωση των δεσμών με την Ελληνική Διασπορά, μετά από πρόταση τoυ Hellenic Congress of America και συνεδριακό διάλογο που διεξήγαμε και με άλλους ομογενειακούς φορείς, προτείνουμε και υποστηρίζουμε τα εξής θέματα για θεσμοθέτηση:

1. Επιστολική ψήφος
Να διασφαλιστεί περαιτέρω το αδιάβλητο και η μυστικότητα της ψήφου, με την αντικατάσταση των ονομάτων των ψηφοφόρων με κωδικούς.
Να δίνεται η δυνατότητα ψήφου των υποψηφίων με κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και επιλογής σταυρού προτίμησης στις εκλογικές περιφέρειες, όπως ισχύει για τους ετεροδημότες.

2. Ηµέρα Απόδηµου Ελληνισµού
To Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής εισηγήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων και στο αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών -και ήδη προχωρά προς την υλοποίησή της- τη θεσμοθέτηση «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» και προτείνει, λόγω της διαπιστωθείσης δυσκολίας του ΥΠΕΞ στην εξεύρεση κατάλληλης ημερομηνίας, την καθιέρωση ολόκληρου του μήνα Αυγούστου ως Μήνας Απόδηµου Ελληνισµού.

3. Μέριμνα Υγείας
Την παροχή Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στους Έλληνες, οι οποίοι είναι κάτοικοι του εξωτερικού, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν συνταγογράφηση, να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λ.χ. ασθένειας ή ατυχήματος, κατά την παραμονής τους στη γενέτειρα.*Όπως γνωρίζετε, δεν γίνεται συνταγογράφηση χωρίς ΑΜΚΑ. Σκοπός είναι προστασία της δημόσιας και της ατομικής υγείας.

4. Φορολογικά θέµατα
Να αναγνωριστεί το αφορολόγητο στο εισόδημα και απαλλαγή φόρου για δαπάνες επισκευής ακινήτου.
Να περιοριστεί η φορολόγηση μετοικεσίας και αυτοκινήτου από το εξωτερικό.

5. Στράτευση για τους Απόδημους Έλληνες
To Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής έχει ξεκινήσει διάλογο με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος με αίτημα την παροχή διευκολύνσεων, αναφορικά με την υποχρεωτική τρίμηνη στρατιωτική θητεία για τους γεννηθέντες στο εξωτερικό Έλληνες.

6. Επενδύσεις και Γραφειοκρατία
Να γίνει θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις στην Ελλάδα, φορολογικές διευκολύνσεις και απλοποίηση-συντόμευση των διαδικασιών για τη παροχή αδειών, την έναρξη εταιρειών και τη λειτουργία επιχειρήσεων, με φορολογικούς συντελεστές 10%.
Να προστατεύονται τα κεφαλαία με ασφαλιστικές δικλείδες, διότι η προστασία των κεφαλαίων είναι το σημαντικότερο σημείο σε μία επένδυση.

7. Κτηματολόγιο και Δασαρχείο
Την πλήρη έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των Αποδήμων σχετικά με τις προθεσμίες, τους χάρτες, τις ενστάσεις και επιπλέον χρόνο «διόρθωσης» σφαλμάτων.
Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι λόγω απόστασης δεν δύνανται να επιβλέπουν και να καθαρίζουν ιδιόκτητα οικόπεδα από ξερά χόρτα, θάμνους κτλ.

8. Η Φωνή των Αποδήμων
Να ακουστεί η φωνή των Αποδήμων αμφίδρομα με της Γενέτειρας, με τη δημιουργία ενημερωτικής πλατφόρμας  με τον τίτλο «Η Φωνή των Αποδήμων».
Να υπάρχει άμεση ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε να ενημερώνονται για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις από και προς το ελληνικό κράτος, τους φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενδεχομένως, η ίδρυση ενός Υπουργείου που να εστιάζει αποκλειστικά σε θέματα που απασχολούν τους Έλληνες του Εξωτερικού να είναι η λύση.

9. Η Ομογένεια σήμερα και η Νέα Γενιά
Να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή της Νέας Γενιάς στην ανάληψη πρωτοβουλιών για θέματα που αφορούν στην Ομογένεια.
Να γίνουν σεμινάρια ανταλλαγής ιδεών πάνω σε θέματα επιχειρηματικών δυνατοτήτων και άλλων δεξιοτήτων.
Να αυξηθεί η αμφίδρομη φιλοξενία νέων μαθητών, σε κατασκηνώσεις με ειδικά προγράμματα Γλώσσας. Επίσης, να ενισχυθεί η αμφίδρομη φιλοξενία φοιτητών σε φοιτητικές εστίες και η παρακολούθηση μαθημάτων σε θερινά ΑΕΙ για απόκτηση Credits π.χ. στην Φιλοσοφία, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

10. Συγγραφή της Ιστορίας του Απόδημου Ελληνισμού
Το Ελληνικό Κογκρέσο Αμερικής έχει λάβει πρωτοβουλία και ήδη έχει συστήσει ομάδα Ακαδημαϊκών για τη συγγραφή της Ιστορίας των Ελλήνων της Αμερικής και ζητά την οικονομική και αρχειακή υποστήριξη του ελληνικού κράτους ως προς την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Απώτερος στοχος το έργο αυτό να αποτελέσει το μοντέλο για την συγγραφή της Ιστορίας του Παγκόσμιου Ελληνισμού και να διδάσκεται σε σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα.
Να αναγνωριστεί η διαχρονική προσφορά των Ελλήνων του εξωτερικού στην ελληνική κοινωνία με την καθιέρωση ειδικών βραβείων από το Κράτος.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος,                                                                      Η Γενική Γραμματέας,

Δρ Δημήτριος Μαρκουίζος                                              Δρ Δέσποινα Αφεντούλη

 

Πηγή: https://www.panhellenicpost.com