Χαιρετισμός του ΓΓΑΕ & Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννη Χρυσουλάκη, στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου (26.06.2021)

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου που πραγματοποιείται μεν διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, με την ίδια όμως δυναμική όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με τον ίδιο ενθουσιασμό και δημιουργικότητα των συντελεστών του, και ιδιαίτερα του εμπνευστή του Χρήστου Προσύλη, με την ίδια αναγνώριση και ακτινοβολία, καθώς και με το ίδιο αμείωτο ενδιαφέρον εκ μέρους των θεατών που ανυπομονούν και φέτος να απολαύσουν, έστω και εξ αποστάσεως, τον πλούτο της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφικής δημιουργίας.

Καινοτόμο, εναλλακτικό, προοδευτικό και δημιουργικό όπως έχει χαρακτηριστεί, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου συνεχίζει να στοχεύει στη διεθνή προβολή της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Ένας στόχος που έρχεται να συναντήσει και να συμβαδίσει με τη δική μας βασική επιδίωξη στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, που δεν είναι άλλη από την προβολή της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη μέσα και από την προβολή και τη διάχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής μας δημιουργίας, εν προκειμένω της σύγχρονης κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παραγωγής.

Από το πειραματικό ξεκίνημά του στο Hellenic Centre μέχρι τα Westbourne Studios, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του δημιουργού του, σκηνοθέτη, παραγωγού, συγγραφέα και εικαστικού, Χρήστου Προσύλη, γρήγορα κατέστη θεσμός και «πρεσβευτής» της ελληνικής κινηματογραφικής έκφρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο. Σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών, πηγή ακτινοβολίας σύγχρονων ρευμάτων, πρωτοποριακής έκφρασης και νέων ταλέντων, ιδανικός χώρος παρουσίασης καινούργιων ταινιών μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και video art, καλλιτεχνικών δημιουργιών όλων των τάσεων ενός κινηματογράφου που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα εθνικά σύνορά του και σήμερα διεκδικεί δυναμικά το μερίδιό του στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα.

Εύχομαι το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου να έχει καλή διαδικτυακή πορεία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο. Ας μη σταθούμε στους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία, οι οποίοι μας στερούν τη χαρά της δημιουργικής προσέγγισης, του ζωντανού διαλόγου, της υποδοχής και φιλοξενίας φίλων κινηματογραφιστών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και των συναθροίσεων με την αλληλεπίδραση πολιτιστικών δημιουργών από όλο τον κόσμο. Ας μείνουμε στα θετικά που μας προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και που δίνει τη δυνατότητα στο Φεστιβάλ να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση όχι μόνο σε κάποιο τοπικό κοινό, αλλά σε όλο τον κόσμο. Και με τη σκέψη αυτή, ας απολαύσουμε και φέτος τις όμορφες κινηματογραφικές εικόνες, έστω και διαδικτυακά, αφήνοντας τους νέους Έλληνες δημιουργούς της 7ης τέχνης να γεμίσουν το μυαλό και την ψυχή μας με γόνιμους προβληματισμούς και νοήματα.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι πάντοτε παρούσα στις δράσεις σας, αρωγός στις προσπάθειές σας, γνωρίζοντας ότι ο κινηματογράφος αποτελεί ένα από τα κυριότερα και πιο ισχυρά εκφραστικά μέσα. Ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο δημόσιας διπλωματίας που χρειάζεται η χώρα μας.

Εύχομαι και ελπίζω η επόμενη διοργάνωση του Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες κανονικότητας και απόλυτης υγειονομικής ασφάλειας που θα μας φέρουν όλους κοντά, όχι μέσω οθονών, αλλά δια ζώσης.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών