Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Στο κέντρο της Ευρώπης  με την στήριξη του Δήμου του Ντύσσελντορφ, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, συνεργασία της εταιρίας Ελλήνων συγγραφέων Ευρώπης και την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ.

Το Σάββατο 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Ντύσσελντορφ  εκδήλωση στο πλαίσιο του «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου». Έλληνες και Γερμανοί συγγραφείς απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι ο πολιτισμός, η τέχνη και τα γράμματα δεν έχουν σύνορα.

Στο Café Europa στην κεντρική πλατεία της πόλης απέναντί από το δημαρχείο της πραγματοποιήθηκε το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης. Το παρών και ζεστό χαιρετισμό απεύθυνε ο φιλέλληνας  Δήμαρχος της πόλης Τόμας Γκάιζελ, ξεκινώντας στα Ελληνικά με: «Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι. Η πόλη μας είναι πολλά χρόνια φίλη της Ελλάδας, η ελληνική κοινότητα είναι πάρα πολύ σημαντική και ενεργή, με το φεστιβάλ της, τις γιορτές της, το ελληνικό φαγητό και κρασί της.».

H Γενική Πρόξενος της Ελλάδας Μαρία Παπακωνσταντίνου έδωσε το κοινό στόχο μιας και είναι χρονιά ευρωεκλογών και μίλησε για μια ενωμένη Ευρώπη.

Στον χαιρετισμό της η Διευθύντρια Ευρώπης της Γ.Γ.Α.Ε  Εύα Παπαδάτου ευχαρίστησε τους συντελεστές για την πραγματοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής για τον ελληνικό πολιτισμό δράση. Ο Πρόεδρος  της εταιρείας Ελλήνων συγγραφέων Μιχάλης Πατένταλης έκανε μια σύντομη αναδρομή για την παρουσία του συλλόγου και το πόσο σημαντική είναι η γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας Μίλτος Ούλιος, που εκτός του όρου βιβλιοφάγος που συμβολικά  ανταποκρινότανε στο κοινό που αγαπάει την λογοτεχνία, έδωσε τον στόχο που δεν ήτανε άλλος από την σύσφιξη δεσμών των πόλεων του Ντύσσελντορφ και της Αθήνας.

Η δεύτερη φάση της εκδήλωσης περιελάβανε μια ρομαντική περιοδεία με τραίνο (Νοσταλγία Τουρ) στην πόλη, με μουσική, κρασί και ανάγνωση αποσπασμάτων λογοτεχνικών πονημάτων από τους συγγραφείς.

Πηγή: www.europolitis.eu