Αρχαία Ολυμπία: Τελετή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για την Ολυμπιάδα του 2024 στο Παρίσι

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

 

Ολοκληρώθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η τελετή που πραγματοποιείται πριν από κάθε Ολυμπιάδα και αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά την Τελετή, οι δρομείς κρατώντας τη Δάδα με τη Φλόγα θα διασχίσουν την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για να καταλήξουν στις 26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου θα παραδώσουν τη Φλόγα στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 με έδρα το Παρίσι, που φέτος θα διεξαχθούν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου (Les Jeux olympiques d’été de 2024).

Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στην Αρχαία Ολυμπία και υπεύθυνη για την διεξαγωγή της είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ιστορία της ξεκινάει το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και όπως ορίζει το τελετουργικό, την αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, όπου ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση.

Η Δάδα είναι εμπνευσμένη από τις ραβδώσεις της κολώνας που φαίνονται σε ναούς της αρχαίας κλασσικής περιόδου.Πρωθιέρεια, στα χέρια της οποίας «γεννήθηκε» η Ολυμπιακή Φλόγα, ήταν η ηθοποιός Μαίρη Μηνά.Τη χορογραφία -Θρόισμα της Ιεράς σιωπής- έχει εμπνευστεί και σκηνοθέτησε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, σε μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου και την εκτέλεσαν 35 ιέρειες και 15 κούροι.Τις ενδυμασίες των συντελεστών του χορού δημιούργησε η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου.Ο Ολυμπιακός Ύμνος ερμηνεύτηκε από την κορυφαία μέτζο σοπράνο Τζόις Ντι Ντονάτο ενώ οικοδεσπότης ήταν ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας.

Το  μέλος της Συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου κος Ιωάννης Βουλδούκης Αντιδήμαρχος  Ville d’ Antony, στη Γαλλία, σύμφωνα με το πρόγραμμα η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει στις 23 Απριλίου από την Ελευθερούπολη  του Δήμου Παγγαίου, τόπο καταγωγής του  που είναι αδελφοποιημένος από το 2011 με τον δήμο ANTONY στον οποίο εκλέγεται και  θα φιλοξενήσει και με τη δική του συνδρομή, τον Ιούλιο την ελληνική ομάδα στίβου για την προετοιμασία της συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς αγώνες ΠΑΡΙΣΙ 2024. Ο Βασίλης Βουλδούκης θα είναι συνοδός λαμπαδηδρόμου και θα συμμετάσχει στο επίσημο πρωτόκολλο αλλά και ως ομιλητής στην εκδήλωση στην κεντρική πλατεία ΑΝΤΟΝΥ στην οποία θα παρευρίσκεται και ο Γενικος Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας: https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2024/04/OTR_120224.pdf