Αδελφοποίηση δήμου Ιωαννιτών με δήμο Σβέρτε Γερμανίας

αναρτήθηκε σε: Νέα μας, Χωρίς κατηγορία | 0

Η αρχή που έγινε επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής Μπέγκα, έφτασε στο επισφράγισμα της συνεργασίας από τη σημερινή δημοτική αρχή Ελισάφ στον Δήμο Ιωαννιτών, που προχώρησε και επίσημα στην τελετή της αδελφοποίησης με τον Δήμο του Σβέρτε της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Κοινό σημείο επαφής των δύο περιόδων και των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας που ήδη έχουν αναπτυχθεί, είναι ο δήμαρχος του Σβέρτε, Δημήτρης Αξούργος, με καταγωγή από τους Λογγάδες Ιωαννίνων, Έλληνας γόνος μεταναστών που βρέθηκαν στη Γερμανία σε αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης.

Το μεσημέρι της Δευτέρας στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, παρουσία της πλειονότητας των μελών του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, αλλά και μίας πολυάριθμης αντιπροσωπείας από τον Δήμο του Σβέρτε, με επικεφαλής τον κ. Αξούργο, πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της αδελφοποίησης των δύο Δήμων.

Οι δύο αδελφοί πλέον δήμοι, δεσμεύονται να συνεργαστούν στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της βιώσιμης κινητικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ψηφιακής διακυβέρνησης, της κοινωνικής πολιτικής, του αθλητισμού και του πολιτισμού.

Για μια σημαντική ημέρα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωυσής Ελισάφ, σημειώνοντας ότι η αδελφοποίηση αυτή αποτελεί τον καρπό μιας μακράς πορείας συνεργασίας, που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και επισφραγίστηκε κατά την τελευταία επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Ιωαννιτών στην πόλη του Σβέρτε, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Ο κ. Ελισάφ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία των δύο δήμων θα είναι αμοιβαία επωφελής, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων ευχαρίστησε την Ελληνογερμανική Συνέλευση, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Η αεροπορική σύνδεση

με τη Γερμανία

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Σβέρτε, ανέφερε ότι οι σχέσεις της Γερμανίας και της Ελλάδας έχουν μακρά ιστορία, «ιστορία που θέλουμε να συνεχίσουμε, χωρίς να ξεχνάμε τα σκοτεινά χρόνια» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέσω της αδελφοποίησης οι δύο δήμοι προσδοκούν σε ενεργή ανταλλαγή απόψεων, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, με την εμπλοκή και των πολιτών.

Κατέληξε, δεσμευόμενος ότι θα υποστηριχθεί η αεροπορική σύνδεση της πρωτεύουσας της Ηπείρου με το Ντόρτμουντ.

Ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών και δώρων.

Ενημέρωση και χαιρετισμοί

Πριν την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος του Σβέρτε καθώς και αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομέρειες της δομής και της λειτουργίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Την αντιπροσωπεία καλωσόρισαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, οι επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημ. Δημητρίου.

Αντίστοιχα, ο κ. Αξούργος παρουσίασε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου τη λειτουργία του Δήμου Σβέρτε.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή :https://www.ele.gr