3η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του Δικτύου

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Στα γραφεία της ΚΕΔΕ, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του Δικτύου, συζητήθηκαν η διανομή του λευκώματος με τις δραστηριότητες του Δικτύου από την ίδρυσή του, που εκδόθηκε το καλοκαίρι, οργανωτικά θέματα της επόμενης συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής, στη Θεσσαλονίκη, το σχέδιο προγράμματος δράσεων για το 2020, η κινητοποίηση των μελών του Δικτύου της Γερμανίας για το προσφυγικό, μέσω της προώθησης της πρωτοβουλίας “Συμμαχία Ασφαλών Λιμένων”, το πρόβλημα των περιουσιών της Ελληνικής μειονότητας, στην Αλβανία, η διερεύνηση συμμετοχής του Δικτύου, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών, από την επανάσταση του 1821, οι επόμενες κινήσεις για την περεταίρω διεύρυνση του Δικτύου και το επίκαιρο ζήτημα της ψήφου των αποδήμων.

Στην έναρξη της συνεδρίασης παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, κος Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το Δίκτυο ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα του Ελληνισμού εκτός Ελλάδας και αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης κοινών πρωτοβουλιών, κυρίως στον χώρο του πολιτισμού.

Τόνισε ακόμη, ότι η δικτύωση του Οικουμενικού Ελληνισμού εντάσσεται στους πρωτεύοντες στόχους της στρατηγικής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού για την αξιοποίηση της ομογένειας, ενώ σημείωσε ότι «…ξεκινά μία νέα περίοδος γόνιμης συνεργασίας της γενικής γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού με το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, έτσι ώστε να οργανώσουμε μελετημένες και στοχευμένες δράσεις, στο πλαίσιο της στρατηγικής για αξιοποίηση της ομογένειας».

Όσον αφορά τα θέματα που συζητήθηκαν, αναλυτικότερα, μετά από τη σχετική ενημέρωση για τη δραστηριότητα του Δικτύου, στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση της Ε.Γ., τον περασμένο Ιούνιο, αποφασίσθηκε να διοργανωθεί η 2η Συντονιστική Επιτροπή στις 25 Ιανουάριου του 2020 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συζητηθεί, ο απολογισμός των δράσεων του Δικτύου 2018-19, ο προγραμματισμός των δράσεων και του προϋπολογισμού για το 2020 και η προετοιμασία των εκλογικών διαδικασιών και την 7η Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου. Στη συνεδρίαση αυτή θα προσκληθεί να συμμετέχει μέσω skype και ο εκπρόσωπος της Αυστραλίας κος Lambros Tapinos, πρώην δήμαρχος (2009-2014) και νυν δημοτικός σύμβουλος της πόλης Moreland.

Όσον αφορά το σχέδιο προγράμματος δράσεων-προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά και στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής σύμβασης με την ΚΕΔΕ, τη ΓΓΑΕ και την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., στα όρια σχεδόν του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους, εκτός από την ετήσια Συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, στη Θεσσαλονίκη και τις δύο συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας- μία μέσω τηλεσυνεδρίασης και μία εκτός Θεσσαλονίκης- προτείνονται δύο επιπλέον δράσεις: η διοργάνωση μίας συνεδρίασης της Ε.Γ, σε χώρα εκτός Ελλάδας, όπου δραστηριοποιούνται μέλη του Δικτύου, σε συνδυασμό με την επίσκεψη στην τοπική ομογένεια και στο Δήμο της πόλης (πχ Μαριούπολη, Μπελογιάννης, Κύπρος, Γκέρλιτζ κλπ) καθώς και η οργάνωση ενός θεματικού φόρουμ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ ή Ελληνικό φορέα αυτοδιοίκησης, με συμμετοχή και μελών της σχετικής θεματικής επιτροπής.

Στην πρωτοβουλία “Συμμαχία Ασφαλών Λιμένων” Δήμων της Γερμανίας, που προσφέρουν προστασία και καταφύγιο στους πρόσφυγες που διασώθηκαν από τη θάλασσα, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Σ.Ε. και την προώθηση της με ψήφισμά τους, από τα μέλη του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης της Γερμανίας, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Η Ε.Γ. αποφάσισε, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αφού διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασής της και εκτός Γερμανίας, στη συνέχεια να προωθηθεί και από τα μέλη του Δικτύου σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το πρόβλημα των περιουσιών της Ελληνικής μειονότητας στη Νότια Αλβανία, εισηγήθηκε ο γραμματέας της Ε.Γ. και αποφασίσθηκε να παρουσιασθεί στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής, για τον Ελληνισμό της Διασποράς, του Ελληνικού Κοινοβουλίου, το απόγευμα της ίδιας μέρας και παράλληλα να ζητηθεί η συμπαράστασή τους.

Μετά από πρόταση του Αντιπροέδρου της Σ.Ε., αποφασίσθηκε να σταλεί επιστολή στην επιτροπή Ελλάδα 2021, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 και να επισημανθεί η διάθεση του Δικτύου για συνεργασία, όπου αυτή είναι δυνατή.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε να δρομολογηθούν σε συνεργασία με τη ΓΓΑΕ, διαδικασίες, για τη διεύρυνση του Δικτύου στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων, η Ε.Γ, ομόφωνα συμφώνησε στην διαμόρφωση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος, το οποίο παρουσιάσθηκε στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής και θα προωθηθεί στα μέλη της Σ.Ε και του Δικτύου.

Σχέδιο ψηφίσματος για την ψήφο των αποδήμων

Ψήφισμα για τη Συμμαχία Ασφαλών Λιμένων