20 χρόνια Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης

αναρτήθηκε σε: Εκδηλώσεις, Νέα μας | 0

Διαδυκτιακά λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, γιόρτασε τα εικοσάχρονά του το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης τιμώντας όσους συνετέλεσαν στην δημιουργία του, τους παλιούς προέδρους του, τα παλιά μέλη και στελέχη του, τους ανθρώπους που βοήθησαν στο ξεκίνημα από τις θεσμικές τους θέσεις αλλά και τους νέους εκροσώπους των φορέων που εμπλέκονται στη λειτουργία του. Ήταν Νοέμβριος του 2001 όταν το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης ξεκινούσε τη λειτουργία του μετά από πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, του Υπουργείου Εξωτερικών-Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 

Παρευρέθηκαν όλοι οι πρόεδροι του εκτός από τον πρώτο, τον αείμνηστο Ιωάννη Γιαννικόπουλο που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Ο Γρηγόρης Ζαρκάδας, ο Ηλίας Γαλανός, ο Γιώργος Κοντορίνης και η νυν πρόεδρος Ιωαννα Ζαχαράκη ήταν εκεί και κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία και τα βιώματα από τη θέση του προέδρου που διετέλεσαν κατά σειρά αναφοράς .

Παρόντες και όλοι όσοι βοήθησαν στην ίδρυση και τη λειτουργία του αυτά τα είκοσι χρόνια. Και δεν ήταν λίγοι, ο καθένας σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο από το το 2001 που συστάθηκε το Δίκτυο, o Γρηγόρης Νιώτης – π. Υφ. Εξωτ. – π. Πρόεδρος Ειδ. Μον. Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ο Γιάννης Μαγκριώτης – π. Υφυπουργός Εξωτερικών, ο Πάρις Κουκουλόπουλος – π. Πρόεδρος ΚΕΔΚΕ, ο Απόστολος Κοιμήσης – π. Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΚΕ – π. Δ/νων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ, ο Άγγελος Ασλανίδης – π. Πρόεδρος ΣΑΕ Ευρώπης και ο Γιώργος Κουγιάμης – π. Πρόεδρος ΔΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε μας μετέφεραν ο καθένας από την πλευρά του ότι έζησαν στο ξεκίνημα και την υλοποίηση της ιδέας του Δικτύου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κος Ανρέας Κατσανιώτης υφυπουργός εξωτερικών για θέματα απόδημου ελληνισμού, ο κος Ιωάννης Χρυσουλάκης ΓΓ της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Εληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η κα Θεοδώρα Τζάκρη Α΄αντιπρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής της Διασποράς της Βουλής, ο κος Απόστολος Τζιτζικώστας περιφερειάρχης ΠΚΜ, o κος Μιχαήλ Κούπκας Αντδιήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κος Λωνίδας Ραπτάκης πρόεδρος της ΠαΔεε, ο κος Λάμπρος Ταπεινός εκπρόσωπος των ελληνικής καταγωγής αιρετών της Αυστραλίας, ο κος Ανδρέας Βύρας δήμαρχος Λάρνακας πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και ο κος Σωκράτης Σαμαράς Πρόεδρος της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

20 χρόνια μέσα από την καθημερινή του λειτουργία, αποτελεί έναν επιπλέον χώρο διαλόγου και ανάληψης πρωτοβουλιών, για την ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων της Ελληνικής Ομογένειας και της Αυτοδιοίκησης, στην Ευρώπη και όχι μόνο, ελπίζοντας να συνεχίσει το μακρύ ταξίδι του για πολλά χρόνια ανανεωμένο και προσαρμοσμένο στις προκλήσεις της νέας εποχής

Μια συναισθηματικά φορτισμένη εκδήλωση την οποία συμπληρωσε το επετειακό βίντεο που ήρθε να μοιραστεί όλα όσα συνέβησαν στα 20 αυτά χρόνια , σε εύκολες και πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα και την Ευρώπη!

Την εκδήλωση έκλεισε η πρόεδρος κα Ιωάννα Ζαχαράκη η οποία ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν θέτοντας τους νέους στόχους και προχωρώντας σε νέες συνεργασίες με τη διεύρυνσή του σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

 

 

Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση της λειτουργίας και των δράσεων του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης,για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του.