Ο Πρωθυπουργός της Ν. Ν. Ουαλίας, Perrottet χαρακτήρισε το Ελληνικό Φέστιβαλ Σίδνεϊ ως ένα από τα καλύτερα της πολιτείας O Αρχιεπίσκοποw Μακάριοw να ;egrace ιστορία ως ο πρώτος προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που παρευρέθηκε στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ το περασμένο Σαββατοκύριακο, με κορυφαία στιγμή την συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη αλλά και με περίπτερα, χορούς και μουσική να αναδύουν άρωμα Ελλάδας στο Darling Harbour, ενώ το μέλλον του φαίνεται πιο ευοίωνο από ποτέ, καθώς η Κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, δεσμεύεται επίσημα να διπλασιάσει τη χρηματοδότηση της εκδήλωσης. Το ίδιο υποσχέθηκε και το Εργατικό κόμμα.
«Η παρουσίαση αυτής της ποικιλίας εκδηλώσεων επί τόσα χρόνια έχει γίνει δυνατή, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με τη γενική υποστήριξη της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία φέτος δεσμεύτηκε να αυξήσει τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ σε 800.000 δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο κ. Χάρης Δανάλης, πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, λέγοντας επίσης πως φέτος επρόκειτο να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 25 εκδηλώσεις από τώρα μέχρι τον Μάιο.
Άλκηστις Πρωτοψάλτη
«Όταν τα φεστιβάλ είναι σπουδαία, πρέπει να επενδύουμε περισσότερα και γι’ αυτό διπλασιάσαμε την επένδυση εδώ για αυτό το σπουδαίο Ελληνικό Φεστιβάλ», είπε ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Dominic Perrottet , χαιρετίζοντας τα πλήθη.
Advertisement
Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο πολιτιστικό φεστιβάλ της Νέας Νότιας Ουαλίας ως «ένα από τα καλύτερα», καθώς επίσης ως «έναν από τους σπουδαίους θεσμούς στο ημερολόγιο του Σίδνεϊ».
Μέλη των Αβορίγινων και των νησιωτών των Στενών Torres πραγματοποίησαν μια τελετή καπνίσματος η οποία σηματοδότησε και την έναρξη του προγράμματος.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, απηύθυνε τις ευχαριστίες του στην πολιτειακή και κοινοπολιτειακή κυβέρνηση, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του «τόσο στις πολιτειακές όσο και στις ομοσπονδιακές αρχές για όλα όσα έχουν κάνει για την ελληνική κοινότητα».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας του Σίδνεϊ, Μίλτος Μιχαηλάς, σε ομιλία που πραγματοποίησε, δήλωσε επίσης πως «το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ θα περιλαμβάνει μια σειρά εκδηλώσεων τους επόμενους μήνες που περιλαμβάνουν ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες, μουσική» , τονίζοντας πως «θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για όλους να συμμετάσχουν, να διασκεδάσουν και να ενισχύσουν την πολυπολιτισμική μας σύνδεση».
Την ομοσπονδιακή αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο πρώην υπουργός κ. David Coleman, ο οποίος είναι βουλευτής στην έδρα Banks, ευχόμενος «να έρθουν πολλές-πολλές ακόμη επιτυχημένες δεκαετίες για το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ», ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε εντυπωσιασμένος με την επιτυχία που έχει σημειώσει το Φεστιβάλ ανά τα χρόνια.
Σε σχέση με θέματα χρηματοδότησης για την πολιτισμική εκδήλωση που αφορούν την αντιπολίτευση, ο Steve Kamper, ο οποίος έχει οριστεί ως «σκιώδης» υπουργός της πολυπολιτισμικότητας, σχολίασε ότι πρόκειται να «ανταποκριθεί στην προσφορά της κυβέρνησης και ότι θα προσθέσει σε αυτήν, GST». Δηλαδή το Εργατικό κόμμα υποσχέθηκε $880.000 στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε και το γεγονός ότι ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος έγινε ο πρώτος προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που παρευρέθηκε στην επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ στα 41 χρόνια λειτουργίας του, ως ένδειξη της αρμονικής ατμόσφαιρας μεταξύ της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας που διοργανώνει το Φεστιβάλ.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά την ευγενική πρόσκληση που έλαβα εκ μέρους της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά ως Έλληνες με μια φωνή, με ενότητα και αγάπη», είπε ο κ. Μακάριος, κερδίζοντας το χειροκρότημα του πλήθους, ενώ πρόσθεσε πως «αν δεν υπάρχει ενότητα και αγάπη μεταξύ των οργανώσεων, της Αρχιεπισκοπής και των διάφορων φορέων, τότε η διαίρεση θα φτάσει στις οικογένειες. Και δεν θέλω να έχουμε διαιρεμένες ελληνικές οικογένειες. Θέλω να είστε ενωμένοι και αγαπημένοι».
Επιπρόσθετα ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης για την οικονομική στήριξη αυτού του φεστιβάλ, ενώ θερμές ευχαριστίες απηύθυνε στην πρόεδρο του Φεστιβάλ, Νία Καρτέρη την οποία χαρακτήρισε μάλιστα ως «η ψυχή αυτού του Φεστιβάλ», επισημαίνοντας πως αγωνίστηκε πολύ σκληρά προκειμένου «να παράγει καρποφόρα αποτελέσματα για όλους».
Η κ. Καρτέρη ευχαρίστησε εγκάρδια με τη σειρά της τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Μακάριο, τονίζοντας της σημασία της παρουσίας του στο Ελληνικό Φεστιβάλ, για πρώτη φορά, λέγοντας πως «αυτό δείχνει ενότητα, σεβασμό και αγάπη», καθώς επίσης και τους εμπλεκόμενους για την επιτυχή διεξαγωγή του Φεστιβάλ και το κοινό για τη συνεχή υποστήριξή του.
Ο υπουργός πολυπολιτισμικότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας Mark Coure ενθυμούμενος όλες τις φορές που είχε παρευρεθεί στην έναρξη της εκδήλωσης στο Darling Harbour πριν από το COVID, δήλωσε ανυπόμονος να υποστηρίξει αυτό το φεστιβάλ μελλοντικά.
«Γίνεται όλο και μεγαλύτερο, καλύτερο και ισχυρότερο» πρόσθεσε.
Πηγή : https://neoskosmos.com
Facebook Twitter: @NeosKosmos Instagram
Φωτογραφίες: Δ. Καλλός
Δημήτρης Καλλός (Απόδοση: Κυριακή Κάππα)