Η Θεσσαλονίκη κόμβος της ελληνικής ομογένειας

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Σάββας Αναστασιάδης *

Στη Θεσσαλονίκη θα χτυπά στις 14, 15 και 16 Μαρτίου 2022 η καρδιά του απανταχού Ελληνισμού, καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί, η αναβληθείσα λόγω πανδημίας, κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.).

Πρόκειται για ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την πόλη. Κι αυτό γιατί: Η Επιτροπή Ελληνισμού, στην οποία προεδρεύω, συνεδριάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη – για πρώτη φορά μάλιστα από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους εκτός Κοινοβουλίου και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι έρχεται στη Θεσσαλονίκη το διοικητικό συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε.,της συνδικαλιστικής οργάνωσης των ελληνικής καταγωγής μελών ξένων κοινοβουλίων, που διακρίνεται για τις θεσμικές παρεμβάσεις της υπέρ των ελληνικών συμφερόντων. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε., Ελληνοαμερικανός, πολιτειακός, γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Λεωνίδας Ραπτάκης.

Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο χρόνο τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. άσκησαν πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση για να μην πωληθούν τα F35 στους Τούρκους και να μην αναβαθμιστούν τα F-16 ή να πωληθούν στην Τουρκία. Μέσα από την επικείμενη κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη επιτυγχάνονται μείζονες στόχοι της Επιτροπής Ελληνισμού, που είναι η προώθηση των σχέσεων με τον απανταχού Ελληνισμό και με τα ελληνικής καταγωγής μέλη άλλων κοινοβουλίων, καθώς και η προώθηση των εθνικών θεμάτων με τη συνεργασία και τη στήριξη των Ελλήνων Αποδήμων.

Η διοργάνωση εντάσσεται άλλωστε στη γενικότερη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναβαθμίσει τις σχέσεις της χώρας μας με τον οικουμενικό ελληνισμό.
Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της κοινής αυτής συνεδρίασης στη Θεσσαλονίκη, που θα είναι τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ένα από τα πιο οδυνηρά κεφάλαια στην ιστορία του Ελληνισμού, που οδηγεί τη σκέψη μας στη Σμύρνη, το Αϊβαλί, το Αδραμύττιο, την Πέργαμο, τη Φώκαια, τον Πόντο,την Θράκη, την Καππαδοκία. Ένας αιώνας έχει περάσει από την τραγωδία του 1922, με την καταστροφή της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη γενέθλια γη τους, τις εστίες τους. Μία «μαύρη» επέτειος, που ζωντανεύει μνήμες από σφαγές, λεηλασίες, εμπρησμούς. Όμως η μνήμη όσο επώδυνη κι αν είναι πρέπει να μένει ζωντανή.

Είναι υποχρέωση όλων μας να τη διατηρήσουμε ζωντανή, να την αναμοχλεύουμε σε κάθε ευκαιρία, να δούμε τι πήγε στραβά τότε και να μην το επαναλάβουμε ποτέ πια. Το 2022 αποτελεί χρονιά ορόσημο για τον οφειλόμενο ιστορικό αναστοχασμό και στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε την κεντρική θεματολογία της συνάντησής μας με τους ομογενείς βουλευτές στη Θεσσαλονίκη. Πέρα από οδυνηρά επίκαιρο, το θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους απόδημους Έλληνες, καθώς αρκετοί ανάμεσά τους είναι προσφυγικής καταγωγής.

Τέλος θέλω να τονίσω την εξαιρετική σημασία της παράλληλης εκδήλωσης που θα πλαισιώσει την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής με το Δ.Σ. της Πα.Δ.Ε.Ε. που είναι η ημερίδα με θέμα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη».

Το θέμα της αξιοποίησης των λιμένων της Βορείου Ελλάδος είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας μας, όχι μόνο για λόγους που αφορούν την εθνική οικονομία, αλλά και από την πλευρά του γεωπολιτικού ρόλου των λιμανιών, λόγω των πολλαπλών διασυνδέσεων της θέσης και της λειτουργίας τους με συνιστώσες της παγκόσμιας ισχύος στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Με την ευκαιρία της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές του εξωτερικού θα επισκεφθούν την Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας, ενισχύοντας έτσι τις γνώσεις και την άποψή τους για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές οικονομικές, γεωστρατηγικές και κοινωνικές προκλήσεις, εκτιμώ ότι είναι εθνική ανάγκη η ενεργοποίηση του όπου γης Ελληνισμού. Στο πλαίσιο και της σχεδιαζόμενης επαναλειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με τη νέα του μορφή, πρωτοβουλίες όπως η κοινή συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη και οι παράλληλες εκδηλώσεις της έχουν όλα τα χαρακτηριστικά δράσεων που μπορούν να αξιοποιήσουν το τεράστιο αυτό εθνικό κεφάλαιο που λέγεται οικουμενικός Ελληνισμός.

* Ο Σάββας Αναστασιάδης είναι Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης  της ΝΔ και πρόεδρος της Ειδικής  μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς (sic) της Βουλής. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο thessnews.gr

Πηγή : Panhellenicpost