Θερινό Σχολείο 2016

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Το Θερινό Σχολείο του 2016 για νέους ομογενείς που για ενδέκατη χρονιά οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών), την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, την Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Μεσσηνίας), με την συνεργασία του ΤΕΙ Πελοποννήσου και άλλων τοπικών φορέων, άρχισε την Δευτέρα 18 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 12 Αυγούστου.

Επιστημονική υπεύθυνος του Θερινού Σχολείου 2016 ήταν η Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Ελένη Βολονάκη, και από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά ο Εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά κ. Θεόδωρος Τζαλαλής ο οποίος και συνεπόπτευσε τη λειτουργία του Θερινού Σχολείου.

Οι στόχοι του σχολείου είναι η ισχυροποίηση της εθνικής ταυτότητας των παιδιών και η απόκτηση ελληνικής συνείδησης με την εκμάθηση της γλώσσας, ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού μέσα στην τάξη και επιτόπιων μαθημάτων σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους. Τα τελευταία 11 χρόνια 400 περίπου νέοι ομογενείς και 53 ομογενείς δάσκαλοι της ελληνικής γλώσσας είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την Μεσσηνία και να βιώσουν για ένα μήνα την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό στην Καλαμάτα, μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας.

Στο Θερινό Σχολείο φέτος συμμετείχαν 37 μαθητές (εκ των οποίων το 50% ήταν Μεσσηνιακής καταγωγής), και πέντε δασκάλες. Οι μαθητές ήταν 29 από τον Καναδά, 7 από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και 1 από την Ουκρανία. Από την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Γεωργία Χρέππα από το Τορόντο, η κ. Καίτη Σ?μπαλη από το Μοντρεάλ (Συντονίστρια του Κεμπέκ της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος της Ερανικής Επιτροπής στο Μοντρεάλ), η Πρόεδρος του Τμήματος Νεολαίας κ. Βασιλική Κουτσούκου-Γκρόσσο από το Σικάγο, η Β’ Αντιπρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας κ. Αλεξάνδρα Τσίχλη και ο κ. Φώτης Τσίχλης από την Νέα Υόρκη.

Τα μαθήματα που διδάχτηκαν ήταν: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός, και Φιλοσοφία. Δίδαξαν Ελληνικά οι καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ελένη Βολονάκη, κ. Μαρία Ξέστερνου και η κ. Μαργαρίτα Σωτηρίου. Το μάθημα της Ελληνικής Ιστορίας δίδαξε ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Χρήστου, και διαλέξεις Φιλοσοφίας έδωσε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα και φέτος ήταν αρκετά πλούσιο και δημιουργικό. Το σχολείο επισκέφτηκε την Αρχαία Μεσσήνη, τις Μυκήνες, το Θέατρο της Επιδαύρου (όπου παρακολούθησε τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή), την Αρχαία Ολυμπία, την Πύλο και τη Φοινικούντα. Επίσης επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας, το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, το Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης και την Ακρόπολη. Οι συμμετέχοντες επίσης επισκέφτηκαν το Costa Navarino, το Φιλοσοφικό Κέντρο στα Αρφαρά, φιλοξενήθηκαν για μια ημέρα από το Μανιατάκειον Ίδρυμα στην Κορώνη, παρακολούθησαν την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στο Στρατόπεδο Παπαφλέσσα, επισκέφτηκαν το Δημαρχείο της Κυπαρισσίας, πραγματοποίησαν εκδρομή στον Ταϋγετο και απόλαυσαν όμορφες παραλίες, εκτός φυσικά από την παραλία της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας, της Φοινικούντας, της Κορώνης και της Μπούκα.

Η επιτυχία του θερινού σχολείου είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της συνεργασίας ενός μεγάλου αριθμού φορέων, ατόμων και οργανισμών. Είναι μια προσφορά όλων μας προς τους νέους και το μέλλον του ελληνισμού της διασποράς. περισσότερα…