Ουκρανία: Σε ελληνικούς ρυθμούς χτύπησε η καρδιά των Ελλήνων του Σαρτανά, με την επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Σε ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα ελληνικά χωριά της Ουκρανίας που επλήγη περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο από τα δεινά του πολέμου, το Σαρτανά, με περίπου 10.000 Έλληνες κατοίκους, ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

Με ελληνική μουσική και τραγούδια στην είσοδο της κωμόπολης, κάτοικοι και Αρχές, ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κούρτσης, μέλη της ελληνικής κοινότητας, περήφανοι γι’ αυτή την επίσκεψη της «Ελλάδας» στο πρόσωπο του υφυπουργού στον τόπο τους, για το ενδιαφέρον και την αξία που τους προσδίδει σε τόσο δίσεκτους καιρούς, υποδέχθηκαν με συγκίνηση και θέρμη τον κ. Κουίκ.

Ποταμός οι αφηγήσεις τους από τις δραματικές ιστορίες που σημάδεψαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, τους βομβαρδισμούς του 2014 και 2015 που άφησαν τα ανεξίτηλα σημάδια του πολέμου στα σπίτια τους, τα οποία θέλησαν να δείξουν στον κ. Κουίκ και τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη Ελένη Γεωργοπούλου – η οποία τον συνόδευε μαζί με την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία- τους νεκρούς που θρήνησαν, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλουν για να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Μια στάση στο νεκροταφείο του χωριού, φόρο τιμής στους νεκρούς και μετά η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο σχολείο του χωριού. Ένα πιλοτικό σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ενδεκατάξιο, που έγινε ο τόπος χαράς και ενθουσιασμού, μια τέτοια μέρα, με τους μαθητές να υποδέχονται τον υφυπουργό Εξωτερικών κρατώντας ελληνικές σημαίες, χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και φωνάζοντας: «Αγαπάμε την Ελλάδα, είναι η πατρίδα μας». «Να βρει ειρήνη η περιοχή και την επόμενη φορά να δω φωτεινά και χαμογελαστά πρόσωπα», ευχήθηκε ο κ. Κουίκ σε μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

περισσότερα…