Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας – Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ

αναρτήθηκε σε: Νέα μας | 0

Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού. Μια ψυχή όλο φως, που διαχέεται σε όλη τη Γη, διαθλάται σε πολλές άλλες γλώσσες, αντανακλά την ιστορία της ανθρωπότητας. Κι όπως χωρίς φως δεν υπάρχει ζωή, έτσι και χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει πολιτισμός. Σε αυτή τραγούδησε ο Όμηρος, σε αυτή δίδαξαν οι αρχαίοι τραγικοί, σε αυτή έγραψαν οι σύγχρονοι ποιητές. Σε αυτή τη γλώσσα ο άνθρωπος προσπάθησε να φτιάξει ένα σύστημα δικαίου, να συνυπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι μαζί, κι έτσι γεννήθηκε η Δημοκρατία.Σε αυτή ο άνθρωπος ανέπτυξε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη. Ακόμη και σήμερα όταν μια γλώσσα μιλάει για φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη δανείζεται λέξεις από την ελληνική γλώσσα. Αν για κάποιον λόγο οι ελληνικές λέξεις μια μέρα αποφάσιζαν να φύγουν, δεν θα ήταν μόνο οι Έλληνες που δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν και να συνομιλήσουν. Σε όλες τις γλώσσες, ιδίως σε τομείς όπως η φιλοσοφία και οι επιστήμες, θα έπεφτε σκοτάδι. Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι φως, το φως του πολιτισμού. Ένα φως όλο ψυχή.

Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την ελληνική γλώσσα να ταξιδέψει! Μεταφράστε το μήνυμα στη γλώσσα της χώρας που ζείτε και αναρτήστε το σε έντυπα, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κ.ά. χρησιμοποιώντας τα επίσημα#ημέρα_ελληνικής_γλώσσας&#greeklangday.

Στείλτε ένα αντίγραφο στο: ggae@ggae.gr & ibbyreadandshare@gmail.com

 


Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως πράξη αναγνώρισης της προσφοράς της Ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό, της γλώσσας που συνέλαβε και προσέφερε τις έννοιες της πόλης και της πολιτικής. Το ήθος της ελληνικής αυτοσυνειδησίας εκφράζεται με την γλώσσα των Ελλήνων, πρώτων στην ιστορία της Οικουμένης, οι οποίοι διαμόρφωσαν ήθος πολιτών στο πλαίσιο μίας δημοκρατικής κοινωνίας.

Ο Αριστοτέλης έγραψε στα «Πολιτικά» ότι ο ανθρώπινος λόγος αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη του ότι ο άνθρωπος είναι από τη φύση του «ζώον πολιτικόν». Ο Σεφέρης έγραψε στις «Δοκιμές» του ότι από την εποχή του Αγίου Παύλου ως το Διονύσιο Σολωμό, ο ελληνικός λαός, μέσα από συνθήκες, που εύκολα θα καταντούσαν άγλωσσο οποιονδήποτε άλλο λαό, έσωσε τη γλώσσα του για να την παραδώσει στις μελλοντικές γενιές. Ο διανοητής Ευάγγελος Παπανούτσος μίλησε για τους χυμούς των συμβόλων των λέξεων, τις οποίες αποκαλούσε «πλάσματα ζωντανά».

Μόνον ένας λαός, που μιλά έτσι για τη γλώσσα, θα μπορούσε να γεννήσει ένα πολιτισμό, που άσκησε ακατανίκητη έλξη σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο έως και τα απομακρυσμένα οροπέδια της Ασίας. Η πολυκύμαντη Ελληνική ιστορία δίδαξε σε όλα τα έθνη, και μέσω των «Ιστοριών» του Ηρόδοτου, την πολυπλοκότητα της «μοίρας», και την ισορροπία μεταξύ των κανόνων της γεωγραφίας και της δυναμικής ατομικής πρωτοβουλίας των Ελλήνων, από την εποχή των πρώτων αποικισμών μέχρι την σύγχρονη Διασπορά.

Ο πολιτισμός μας μιλά για εμάς, εξιστορεί και εξηγεί τη στάση μας στο διεθνές γίγνεσθαι κάθε εποχής. Είναι το μεγάλο και ειρηνικό όπλο μας. Δεν θα μπορούσε να ανήκει σε άλλον παρά στην Ομογένεια η πρώτη ιδέα, η αρχική σύλληψη, η σημαίνουσα πρωτοβουλία για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Ο Ελληνισμός της Ιταλίας υπήρξε ο πρώτος που την πρότεινε, δραστηριοποιήθηκε και την στήριξε. Το Υπουργείο Εξωτερικών και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ευαισθητοποιήθηκαν και προώθησαν την πρωτοβουλία, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς την υιοθέτησε και η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου ομόφωνα την αποδέχθηκε και την θεσμοθέτησε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας υπενθυμίζει στο διηνεκές ότι η γλώσσα των Ελλήνων οδήγησε, με βάση τα ιστορικά, φιλοσοφικά και λογοτεχνικά κείμενα, στην γέννηση των οικουμενικών αξιών, οι οποίες νοηματοδοτούν τον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο, μεταλαμπάδευσε την ουσία της δημοκρατίας, και συνέβαλε ουσιαστικά στην διάδοση του Χριστιανισμού.

Η ελληνική γλώσσα έχει τα προνόμια της αόρατης γραμμής, που ενώνει τους ανθρώπους, χωρίς να περιορίζεται από σύνορα. Αναρίθμητες είναι οι ελληνικές λέξεις που εμπλουτίζουν άλλες γλώσσες με αποκορύφωμα τη διεθνή ιατρική ορολογία στην οποία το 80% περίπου των επιστημονικών όρων έχουν ελληνική ρίζα και προέλευση. Η αόρατη αυτή γραμμή της ελληνικής γλώσσας έχει παγκόσμια θεσμική αναγνώριση προς όφελος όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και όλων των λαών που επιθυμούν να ζήσουν και να προκόψουν ειρηνικά. Εξ άλλου οι λέξεις που σε ολόκληρο τον κόσμο δίνουν υπόσταση στη αρμονική συμβίωση, ‘’democracy’’ και ‘’dialogue’’, είναι ελληνικές.